Ustazah Asma tegur Neelofa?- “apa tujuan kamu berniqob?”

Ustazah Asma tegur Neelofa?- “apa tujuan kamu berniqob?”. Pendakwah terkenal, Ustazah Asma’ Harun mengingatkan wanita yang memakai niqab bahawa tujuan menutup separuh wajah itu adalah untuk tidak menarik perhatian orang lain.

Ini kerana kaanya, mata dengan mulut adalah tarikan yang kuat bagi lelaki mahupun perempuan.

Menerusi video yang dikongsikan pengguna media sosial, Ustazah Asma’ bahkan memberitahu apabila seseorang wanita berniqab, keinginan lelaki untuk melihat kecantikan wanita itu kadang-kala berlebihan.

“Pakai niqab, tetapi mata sangat cantik. Tujuan pakai niqab untuk tidak menarik perhatian, tetapi lagi menarik perhatian kerana mata dengan mulut tarikan yang kuat bagi wajah sama ada lelaki ataupun perempuan.

“Saya bukan tujukan kepada wanita pakai niqab sahaja. Semua wanita, cuma bila pakai niqab, keinginan lelaki untuk melihat kecantikan wanita itu kadang-kala lebih.

Ustazah Asma tegur Neelofa?- "apa tujuan kamu berniqob?"

“Bila mereka tengok mata yang dicantikkan berlebih-lebihan, mereka membayangkan lebih lagi, Subhanallah Allahuakbar,” katanya dalam satu video yang dimuatnaik pada bulan lalu tetapi kembali tular hari ini.

Bagaimanapun, Ustazah Asma’ memberitahu Islam tidak melarang wanita untuk berhias tetapi perlu tahu batas-batas yang dibenarkan syarak.

“Sama ada pakai niqab atau tidak, maksudnya biarlah wajah kita tu yang ‘natural’, kecuali mungkin pakai bedak sikit, ‘sunblock’ atau krim untuk menutup cela.

“Itu kalau kita baca yang ditulis jabatan mufti iaitu dibenarkan syarak supaya ada keyakinan diri, supaya diri itu lebih bersih dan kemas dengan tujuan tersebut. Jangan sampai bertabaruj,” ujarnya.

BACA:

Nad Zainal dilihat berhijab di Thailand bersama Ungku Ismail

Wanita hilang akhirnya ditemukan dalam perut ular sawa selepas 3 hari

Azmin nafi jadi pengkhianat, ‘saya tak pernah lompat parti’