Tun M pernah ada Setiausaha Politik yang merupakan ejen perisik Russia yang ramai tak tahu

Tun M pernah ada Setiausaha Politik yang merupakan ejen perisik Russia yang ramai tak tahu.

Jadi baru-baru ini, Perdana Menteri kita Dr Mahathir Mohamad telah menjadi semacam jetsetter, terbang dari negara ke negara atas pelbagai sebab berkaitan Perdana Menteri.

Perhentian terbarunya? Ibu Rusia , di mana dia juga berpeluang bertemu dengan Vladimir Putin tertentu juga.

Tun M pernah ada Setiausaha Politik yang merupakan ejen perisik Russia yang ramai tak tahu

Kini yang pastinya mendapat perhatian pengguna interwebz di seluruh negara – pada masa penulisan ini terdapat lebih 2.8k suka, 206 komen dan hampir 600 perkongsian di Facebook.

Kami telah melangkah jauh sejak hari pertama hubungan diplomatik antara Malaysia dan Rusia pada 11 Oktober 1967, dan dengan Mahathir bertemu Putin sekali lagi selepas beberapa uh, cuti daripada menjadi PM, kami

berfikir bahawa ia akan jadilah masa yang baik untuk melihat semula beberapa kisah hubungan kami dengan orang Rusia , bermula dengan mungkin yang paling ganjil daripada semuanya…

1. Mahathir pernah mempunyai perisik KGB untuk setiausaha politik

Jika anda meluangkan walau seminit hari anda melihat politik dunia beberapa bulan kebelakangan ini, kemungkinan besar anda pernah melihat sama ada UK atau Amerika menyalahkan pihak Rusia . Walau bagaimanapun, pada awal 1980-an, itu juga yang berlaku di sini, kecuali mungkin secara teknikalnya Soviet Union laa.

Pada Julai 1981, hanya tiga hari sebelum Tun M menjadi Perdana Menteri Malaysia yang keempat , salah seorang setiausaha politiknya telah ditangkap. Polis itu, Siddiq Mohamad Ghouse disyaki telah mengkhianati negara ini dengan menjadi ejen Jawatankuasa Keselamatan Negara Soviet, yang lebih dikenali melalui huruf Rusia KGB. Siddiq kemudiannya didakwa atas apa yang mungkin dianggap sebagai penggunaan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) yang mengejutkan.

 

Menurut cerita Siddiq telah menjadi pol-sek Mahathir sejak 1974 , tetapi telah ditangkap pada Julai 1981 berikutan aktiviti yang mencurigakan.

Menteri Dalam Negeri ketika itu Tan Sri Ghazali Shafie membuat kenyataan berikutan penahanan itu menjelaskan Siddiq didapati mempunyai peranti dan alatan yang disediakan oleh ejen KGB kepadanya. Siddiq nampaknya baru sahaja mula bertemu dengan tiga ejen KGB selama beberapa bulan apabila dia ditangkap, tetapi mujurlah tiada perkara utama yang didedahkan kepada Soviet.

Tiga ejen KGB yang bertemu dengan Siddiq kemudiannya akan didedahkan sebagai GI Stepanor (Setiausaha Pertama kepada Duta Soviet ke Malaysia), VP Romanov (Setiausaha Kedua) dan salah seorang kakitangan di kedutaan Soviet bernama ZL Khamidauline .

Ketiga-tiga mereka juga ditahan kurang 24 jam selepas Siddiq ditangkap, dan kemudiannya ditendang keluar dari Malaysia.

 

Walaupun begitu, Mahathir mungkin tidak terlalu bimbang tentang Soviet, terutamanya apabila anda menganggap bahawa…

2. Kami telah membeli jet pejuang dari Rusia selama beberapa dekad

Dalam hal membeli aset ketenteraan, Malaysia sebenarnya tidak mempunyai syarat mengenai negara asal. Kualiti bagus maksudnya beli laa, tak kisah siapa buat apa. Namun ia adalah satu kejutan kecil apabila pada pertengahan 90-an, Malaysia mengumumkan bahawa ia akan membeli beberapa jet pejuang MiG-29N dari Kesatuan Soviet.

Siddiq Mohamad Ghouse. Imej dari Seademon Says

Mengapa ia adalah kejutan mini yang anda tanya? Baiklah itu kerana sebelum memilih jet pejuang MiG, Tentera Udara Malaysia menggunakan jet pejuang Amerika dan British.

Keputusan ini bukan sahaja bermakna perubahan untuk kita, tetapi perubahan di rantau ini juga kerana negara-negara Asean lain akan melihat kepada Rusia. Apabila kami memilih untuk menggunakan cara Rusia, kami akhirnya mendapat sejumlah 16 jet pejuang MiG-29 .

Walaupun Kesatuan Soviet dibubarkan, kami mengekalkan hubungan rapat dengan Rusia dalam hal peralatan ketenteraan. Ini terbukti dengan pembelian berterusan pesawat Rusia kami , dengan satu lagi perjanjian untuk 18 jet Sukhoi 30MKM yang ditandatangani pada akhir 2003 , menjadikan Malaysia negara Asia keempat yang memiliki jet Sukhoi selepas China, India dan Vietnam

. Malah terdapat pangkalan udara di Gong Kedak, Kelantan untuk menempatkan jet Sukhoi, dengan Pusat Teknikal yang dibina untuk menservis dan menaik taraf jet ini.

Boleh dikatakan kejadian itu menjadikan jualan akhbar sedikit lebih baik untuk seketika. Gambar dari Berita Semasa

Walau bagaimanapun, tidak semuanya cerah apabila ia datang kepada jet kami. Menteri Pertahanan Mat Sabu bercakap beberapa bulan lalu tentang keadaan aset tentera kita yang lemah, dengan beliau menambah bahawa hanya empat daripada jet Sukhoi yang mampu terbang dengan baik . Malah ada cakap-cakap tentang Malaysia akhirnya membina jet pejuang kita sendiri, walaupun itu akan ditolak oleh Mat Sabu kerana kekurangan kebolehlaksanaan kewangan. Itulah sebabnya ketika Mahathir sedang berbual dengan Putin pada hari itu, dia membawa isu itu dengan pemimpin Rusia.

NAH, BACA:

Awak ada tentera, kita ada Mat Sabu. Gambar dari Harian Metro
5 masalah mudah diselesaikan yang menjadikan PRU14 lebih sukar untuk rakyat Malaysia

3. Malaysia tidak menyalahkan Rusia atas insiden MH17

Tidak dinafikan bahawa apabila insiden MH17 berlaku pada Julai 2014, terdapat banyak panik dan putus asa sejurus selepas itu. 283 penumpang dan 15 anak kapal kehilangan nyawa, di mana 43 daripadanya adalah rakyat Malaysia . Tetapi mereka bukan satu-satunya warganegara di sana juga, yang menjadikan keadaan menjadi lebih perbalahan selepas MH17 kerana kerajaan mereka yang kehilangan nyawa mahukan jawapan.

Pada tahun ini, kami akhirnya mendapat beberapa jawapan – cuma terdapat jawapan yang berbeza, bergantung pada orang yang anda tanya.

Pasukan Siasatan Bersama khas yang terdiri daripada Belanda, Belgium, Ukraine, Australia dan Malaysia membuat kesimpulan bahawa peluru berpandu yang menembak jatuh MH17 adalah milik Rusia. Sementara itu, kerajaan Rusia mengeluarkan set bukti dan kesimpulan mereka sendiri, yang menuding jari ke arah Ukraine sebagai asal usul peluru berpandu yang melanda MH17.

Serpihan MH17. Imej daripada RFERL

Pihak Belanda dan Australia akan terus meletakkan kesalahan di atas insiden MH17 kepada Rusia sahaja . Ukraine akan menyertai mereka menuduh Rusia, manakala Rusia sendiri menuding jari kepada Ukraine kerana menyebabkan nahas itu. Namun, walaupun semua menuding jari, kerajaan Malaysia tetap tenang , enggan menyalahkan Rusia kerana kekurangan bukti kukuh.

“Tiada bukti muktamad untuk menunjuk kepada Rusia di bawah bukti JIT [Pasukan Penyiasat Bersama],” – Anthony Loke, Menteri Pengangkutan, seperti yang dipetik oleh Global News

Sekarang, tidak semua antara Rusia dan kami adalah negatif. Malah….

4. Kami berkongsi minat terhadap kesusasteraan Melayu

Pada tahun 1963, terdapat sekumpulan kecil pengarang yang dipanggil ‘Di Tepi Jalan’, di mana salah seorang daripada mereka adalah warga Rusia dengan nama Boris Pamikel . Ya, seorang pengarang Rusia berada dalam kumpulan cerpen Melayu.

Itu memulakan tradisi panjang hubungan sastera antara Malaysia dan Rusia , dengan seorang lagi ahli sejarah dan linguistik Rusia Dr Victor Pogadaev mengetuai sekumpulan orang Rusia menterjemah kesusasteraan Melayu.

“Apabila ia datang kepada klasik, kita ada contohnya Eugenia Kukushkina dan Liubov Goriaeva… Goriaeva misalnya menterjemah Hikayat Bakhtiar (1989), Hikayat Marakarma (2008), Hikayat Pandawa Jaya (2011) dan Hikayat Raja-Raja Pasai (2015),” – Dr Victor Pogadaev, diterjemahkan daripada Berita Harian

Dr Victor Pogadaev. Gambar dari Berita Harian

Malangnya, hubungan sastera antarabangsa kita mungkin akan berakhir tidak lama lagi . Menurut Dr Pogadaev, terdapat kekurangan darah muda di kalangan rakan Rusianya yang cukup berminat untuk belajar dan mempelajari bahasa Melayu. Walau bagaimanapun, walaupun dia mungkin sedikit kecewa, doktor tidak terkejut.

Dr Pogadaev berkata bahawa hari ini, kebanyakan orang Rusia yang lebih muda memilih untuk bekerja di sektor swasta yang mempunyai wang yang lebih baik. Ini menyebabkan ramai daripada mereka mengabaikan seni dan kemanusiaan kerana gaji yang tidak kompetitif.

“Kenapa mereka tidak berminat? Apabila pensyarah yang mempunyai PhD hanya mendapat kira-kira RM400 sebulan, mereka perlu mencari pekerjaan kedua untuk hidup dengan selesa. Ini menyebabkan ramai daripada mereka hilang minat dalam bidang ilmu,” – Dr Victor Pogadaev, diterjemahkan daripada Berita Harian

Hubungan Malaysia-Rusia adalah contoh utama dasar luar negara kita
Dasar luar Malaysia selama ini nampaknya agak mudah: berbuat baik kepada kami dan kami akan bersikap baik kepada anda. Masuk akal memandangkan kami adalah ahli Pergerakan Negara-Negara Berkecuali , sekumpulan negara yang pada umumnya bersetuju untuk tidak memihak kepada mana-mana kuasa besar dunia. Malah, kami adalah pengerusi Pergerakan Negara-Negara Berkecuali pada awal tahun 2000-an juga.

 

Kecuali Israel dan Korea Utara (sebagai contoh pembunuhan Kim Jong Nam suatu ketika dahulu), kami mengekalkan hubungan yang sangat mesra dengan hampir seluruh dunia.

Ini juga telah meletakkan kami pada kedudukan yang baik dalam hal kekuatan bukti kelayakan pasport kami , dengan pasport Malaysia baru-baru ini didapati sebagai yang keempat paling berkuasa di Asia, dan ke-12 terkuat di dunia.

Kami rasa ia sebenarnya satu perkara yang baik untuk membina jambatan dan bukannya dinding. Sekarang jika hanya seseorang boleh menyampaikan mesej itu kepada presiden tertentu….

BACA: 

Ahli KWSP boleh buat pengeluaran mulai 7 april, ini cara memohon

Kerana anak, Tomok ‘shopping’ raya cecah RM6,000 sekali lain pula ceritanya