Tun M dakwa DAP ‘tunggang’ dirinya demi matlamat politik, sekali respon padu Anthony Loke

DAP menolak dakwaan bekas perdana menteri, Dr. Mahathir Mohamad, yang menyatakan bahawa mereka “menggunakan satu sama lain” untuk mengalahkan Najib Razak,

Pengerusi Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14).

Setiausaha Agung, Loke Siew Fook, menegaskan bahawa parti mereka bekerjasama dengan Mahathir pada waktu itu dengan tulus.

Tun M dakwa DAP 'tunggang' dirinya demi matlamat politik, sekali respon padu Anthony Loke

“Kami (DAP) bekerjasama dengan ikhlas, dengan harapan bahawa Mahathir telah berubah.

“Matlamatnya bukan sahaja untuk menjatuhkan pentadbiran Najib Razak tetapi juga untuk membawa pembaharuan,” katanya selepas majlis di Sunway Resort.

Dalam siri audio Keluar Sekejap yang dihoskan oleh bekas pemimpin Umno, Khairy Jamaluddin, dan Shahril Hamdan, Mahathir mendakwa bahawa beliau dan DAP hanya menggunakan satu sama lain dalam matlamat bersama mereka untuk menjatuhkan Najib pada PRU 2018.

Loke, bagaimanapun, memuji Mahathir kerana bersikap jujur mengenai perkara itu.

“Sekurang-kurangnya dia berterus terang tentang matlamatnya dan tentang menggunakan kami untuk menjatuhkan Najib.”

Loke, yang juga menteri pengangkutan, menyatakan bahawa Perdana Menteri Anwar Ibrahim, yang ketika itu sedang menjalani hukuman penjara, agak keberatan untuk bekerjasama dengan Mahathir. Bagaimanapun, beliau menyatakan bahawa Anwar kemudiannya yakin tentang keperluan untuk bekerjasama, menggabungkan pengaruh mereka untuk membentuk pentadbiran baharu.

“Strategi itu berkesan dan berjaya. Bagaimanapun, kami kecewa dengan apa sahaja yang berlaku selepas itu (Langkah Sheraton),” katanya merujuk kepada pembelotan yang membawa kepada penggulingan pentadbiran Pakatan Harapan pada 2020.

BACA: “Aku kahwin dengan isteri kedua, janda anak 3 sebab nak bantu tapi rupanya ini perangai sebenarnya buatkan dia jadi janda”