Tular video bas rombongan sekolah masuk gaung tapi lain pula yang drebar bas buat, dia boleh lepak minum kopi je!

Tular video bas rombongan sekolah masuk gaung tapi lain pula yang drebar bas buat, dia boleh lepak minum kopi je!

SEKURANG-kurangnya dua disahkan maut selepas sebuah bas persiaran menjunam masuk ke dalam gaung di Guci, Tegal, Jawa Tengah, semalam.

Ketua Perhubungan Awam Tangsel berkata, mangsa kedua disahkan meninggal dunia pada pukul 2 pagi tadi akibat kecederaan parah ketika menerima rawatan di hospital.

Tular video bas rombongan sekolah masuk gaung tapi lain pula yang drebar bas buat, dia boleh lepak minum kopi je!

Menurut laporan media tempatan seramai 35 orang penumpang turut dilaporkan cedera dalam kejadian itu.

Dalam pada itu laporan Tribune News mengatakan kemalangan dipercayai berlaku apabila bas terbabit bergerak sendiri semasa pemandu bas sedang minum kopi di sebuah gerai.

Difahamkan, penumpang bas yang terlibat merupakan rombongan sekolah agama dari Masjid Baitul Hani, Tangerang Selatan dan dalam perjalanan ke Cirebon, Pemalang.

Ketua Polis Tegal, Asisten Komisioner Mohammad Sajarod Zakun berkata, pemandu bas terbabit telah ditahan bagi siasatan lanjut.

Sementara itu, menurut seorang saksi yang dikenali sebagai Hidayat, pemandu bas telah menghidupkan enjin sebelum penumpang naik ke dalam bas.

@cnnindonesia Sebuah bus berpenumpang setidaknya 30 orang terjatuh ke sungai di kawasan wisata Guci, Tegal, Jawa Tengah. Satu orang penumpang dilaporkan meninggal, sedangkan lainnya mengalami luka-luka dalam peristiwa tersebut. | (📽video viral media sosial) #cnnindonesia #cnnindonesiacom #tiktoknews #tegal #kecelakaan #bus ♬ original sound – CNN Indonesia

“Bagaimanapun, ketika pemandu sedang minum kopi, bas tersebut secara tiba-tiba bergerak sendiri sebelum menjunam masuk ke gaung.

“Tidak tahu sekiranya brek tangan dinaikkan atau tidak,” katanya.

Menerusi video tular yang memaparkan kejadian terbabit, dapat dilihat sebuah bas berwarna merah bergerak laju sebelum jatuh ke dalam gaung dan terbalik di dalam sungai.

Malah, kelihatan juga seorang lelaki yang dipercayai pemandu bas berlari laju dengan diikuti beberapa orang mengejar bas terbabit.

Difahamkan, penduduk yang melihat kejadian terbabit turut menghulurkan bantuan menyelamatkan mangsa yang terlibat.

BACA: 

Tak tahan cuaca panas, pemuda ini meninggal dunia lepas berendam dalam sungai

Patutlah orang tua dulu-dulu marah betul kalau biar pintu tandas terbuka, rupanya ini sebab