Tular Pemuda Amanah mahu beli waterjet harga RM1 ribu, ini yang perlu diketahui

Tular Pemuda Amanah mahu beli waterjet harga RM1 ribu, ini yang perlu diketahui.

Ni pengalaman ambo sendiri sebagai sukarelawan banjir dan pasca banjir bermula 2014 dahulu di ground zero.

Rumah yang dilanda banjir, apatah lagi ditenggelami air, dan berhadapan pula dengan “banjir termenung”, memang hadapi pelbagai kesukaran untuk kita nak cuci balik.

Pertama, air banjir dia datang dengan pakej lumpur, selut, sampah, minyak kotoran, sisa kumbahan dan pelbagai benda yang yerk dan kotor, itu normal.

Tular Pemuda Amanah mahu beli waterjet harga RM1 ribu, ini yang perlu diketahui

Tular Pemuda Amanah mahu beli waterjet harga RM1 ribu.

Kedua, rumah yang dah ditenggelami air biasanya banyak soket elektrik rosak, kalau bekalan elektrik disitu kembali pulih sekalipun, ada risiko short n shock.

Ketiga, water jet berkuasa elektrik kalau boleh digunakan sekalipun, berapa jam kita boleh lanyak sebelum motor tu panas dan kena cool down, sedangkan nak cuci rumah banjir ni tak sama dengan basuh kereta.

Jadi, penggunaan heavy duty water jet berkuasa enjin diesel atau petrol ini amat diperlukan, jika nak basuh rumah tu betul betullah, bukan sekadar semprot tembak air demi sekeping gambar untuk content di medsos tanda turun buat kerja kemudian balik tanpa kerja itu disiapkan.

Di Kuala Krai dulu, kami sukarelawan bukan sekadar guna heavy duty industrial water jet with generator ni, siap guna yang ada external pump sebab paip air slow kalau ada, biasanya dah tersumbat habis.

Harga water jet washer berkuasa petrol atau diesel masa 2014 dulu memang la RM 800 lebih kurang, sekarang dah nak masuk tahun 2022, sedangkan ayam pun naik harga inikan pula peralatan sebegini.

Kita ni kalau tak tahu lebih baik tak bercakap, sebab bila start bercakap dalam keadaan tak tahu, orang lain yang tak tahu pun jadi tahu yang kita ni memang tak tahu.

Dengan bahasa Jerman mudah, tok tahu toksoh kecek aa odo weh.

Tahniah team Pemuda Amanah Nasional , kerja kebajikan memang ramai yang suluh, tak ramai yang bersungguh, bahkan ada juga yang belum buat sudah mengeluh.

InsyaAllah lepas siap servis van ni, ambo kembali join bersama ratusan tenaga muda sukarelawan kita, van oren yang sebelum ni jadi “alphard” untuk team banjir 2014 dulu, yang tahu tu tahulah.

SUMBER :

BACA JUGA : Parti Bangsa Malaysia dikatakan mampu gugat PKR, ini jawapan Anwar
Mangsa banjir kini bergelut dengan karenah birokrasi mohon sumbangan pula

CATEGORIES