Tiada lagi kesesakan lalulintas di kaunter tol, kutipan tol Multi Lane Fast Flow (MLFF) bakal diperkenal

Tiada lagi kesesakan lalulintas di kaunter tol, kutipan tol Multi Lane Fast Flow (MLFF) bakal diperkenal. Kami telah mendengar istilah Aliran Pantas Berbilang Lorong (MLFF) sejak sekian lama, telah disebut seawal tahun 2009 sebagai satu cara untuk mengurangkan kesesakan di plaza tol.

Ideanya ialah untuk mempunyai sistem kutipan tol yang beroperasi tanpa kenderaan memperlahankan atau berhenti di plaza tol tradisional.

Anda tahu aduan biasa – pemandu menggunakan lebuh raya untuk mengelak lalu lintas, tetapi akhirnya terperangkap dalam kesesakan lalu lintas di plaza tol.

Tiada lagi kesesakan lalulintas di kaunter tol, kutipan tol Multi Lane Fast Flow (MLFF) bakal diperkenal

Jika dilaksanakan dengan betul, MLFF harus menamatkannya sepenuhnya. Kini akhirnya, nampaknya kita tidak lama lagi akan melihat ia berlaku secara nyata di Malaysia.

Menteri Kerja Raya Datuk Seri Alexander Nanta Linggi menyebut di Twitter bahawa beliau mengadakan pertemuan dengan semua 32 syarikat konsesi lebuh raya bertol, serta pemain industri yang berkaitan dan pihak berkepentingan berhubung rancangan pelaksanaan MLFF di negara ini.

“Secara keseluruhannya, semua pemain industri mengalu-alukan langkah ke arah MLFF dengan tangan terbuka, dan beberapa butiran kini sedang diperhalusi untuk memastikan sistem itu akan memberikan perkhidmatan terbaik untuk pengguna. Saya akan kongsikan lagi tidak lama lagi,” katanya.

Walaupun tiada garis masa disebut, menteri kerja kanan terdahulu Datuk Seri Fadillah Yusof telah berkata pada Oktober tahun lepas bahawa sistem kutipan tol baharu akan diperkenalkan menjelang 2025 .

Kita perlu lihat sama ada sasaran itu masih ada di bawah kerajaan sekarang.

Turut tidak jelas setakat ini ialah bagaimana sebenarnya sistem MLFF akan berfungsi di Malaysia – sama ada pemandu perlu membeli peranti khusus untuk membayar tol atau tidak masih tidak diketahui.

Tidak perlu berhenti untuk membayar tol sudah pasti perkara yang baik, tetapi perlu membelanjakan wang pada peranti khas untuk berbuat demikian? Beritahu kami pendapat anda di bawah.

BACA: 

Orang ramai persoal gaya hidup mewah Hidayah, “baru jual cempedak tepi jalan dah pakai Vellfire?”

Suami jackpot main mesin cuci RM6.4 juta, isteri nak berpisah ingatkan tuntut cerai sebab main judi tapi ini cerita sebenarnya