Tiada lagi kesesakan lalulintas di kaunter tol, kutipan tol Multi Lane Fast Flow (MLFF) bakal diperkenal

Tiada lagi kesesakan lalulintas di kaunter tol, kutipan tol Multi Lane Fast Flow (MLFF) bakal diperkenal. Kami telah mendengar istilah Aliran Pantas Berbilang Lorong (MLFF) sejak sekian lama, telah disebut seawal tahun 2009 sebagai satu cara untuk mengurangkan kesesakan di plaza tol.

Ideanya ialah untuk mempunyai sistem kutipan tol yang beroperasi tanpa kenderaan memperlahankan atau berhenti di plaza tol tradisional.

Anda tahu aduan biasa – pemandu menggunakan lebuh raya untuk mengelak lalu lintas, tetapi akhirnya terperangkap dalam kesesakan lalu lintas di plaza tol.

Tiada lagi kesesakan lalulintas di kaunter tol, kutipan tol Multi Lane Fast Flow (MLFF) bakal diperkenal

Jika dilaksanakan dengan betul, MLFF harus menamatkannya sepenuhnya. Kini akhirnya, nampaknya kita tidak lama lagi akan melihat ia berlaku secara nyata di Malaysia.

Menteri Kerja Raya Datuk Seri Alexander Nanta Linggi menyebut di Twitter bahawa beliau mengadakan pertemuan dengan semua 32 syarikat konsesi lebuh raya bertol, serta pemain industri yang berkaitan dan pihak berkepentingan berhubung rancangan pelaksanaan MLFF di negara ini.

Baca Artikel Penuh