Tiada bukti kukuh untuk dakwa Khairuddin – Takiyuddin

Tiada bukti kukuh untuk dakwa Khairuddin – Takiyuddin

Menteri undang-undang, Datuk Takiyuddin Hassan memberitahu dewak rakyat bahawa tiada pendakwaan akan dikenakan terhadap rakan kabinetnya, Datuk Mohd Khairuddin Aman Razali kerana gagal menjalani kuarantin di rumah setelah pulang dari Turki pada bulan Julai.

Takiyuddin mengulangi penjelasan yang diberikan oleh Peguam Negara (AG) Tan Sri Idrus Harun dengan mengatakan tidak ada bukti kukuh untuk mendakwa di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 atau Akta 342 atau sub-undang-undang yang dibuat di bawahnya.

“Keputusan Peguam Negara sesuai dengan Klausa (3) Artikel 145 Perlembagaan Persekutuan yang menetapkan bahawa keputusan untuk memulai, menjalankan, atau menghentikan setiap prosiding atas suatu kesalahan adalah atas kebijaksanaan pendakwa raya,” Takiyuddin yang merupakan menteri di Jabatan Perdana Menteri berkata dalam jawapan bertulis parlimen kepada Ahli Parlimen DAP Kota Melaka, Khoo Poay Tiong semalam.

Khoo telah meminta perkembangan siasatan yang melibatkan Khairuddin dan apakah menteri perladangan dan komoditi akan didakwa di mahkamah, seperti bagaimana undang-undang itu diterapkan pada anggota masyarakat yang ditangkap melanggar peraturan untuk mencegah penyebaran Covid-19.

Takiyuddin mengatakan AG telah mengeluarkan kenyataan pada 21 Oktober mengenai isu tersebut, menjelaskan bahawa siasatan polis di bawah Akta 342 telah selesai dan diserahkan kepada Pejabat Peguam Negara pada 1 Oktober.

“Selepas itu, hasil semakan Peguam Negara dari sudut bukti mendapati bahawa Menteri (Khairuddin) tidak pernah mengeluarkan Borang 14b seperti yang diperuntukkan dalam garis panduan Kementerian Kesihatan berkaitan perintah pemerhatian atau pengawasan di bawah subseksyen 15 (1) Akta 342 agar Menteri menjalani karantina, “tambah Takiyuddin.

Khairuddin, yang merupakan Ahli Parlimen PAS Kuala Nerus, telah dikritik pelbagai pihak sejak berita bahawa beliau tidak menjalani kuarantin 14 hari wajib bagi semua rakyat Malaysia yang kembali dari luar negara.

Berita penuh : https://www.malaymail.com/news/malaysia/2020/11/18/no-solid-evidence-to-charge-minister-khairuddin-who-skipped-home-quarantine/1923699