Terkini : Tun Arshad Ayub disahkan meninggal dunia

Terkini : Tun Arshad Ayub disahkan meninggal dunia. Tokoh pendidikan negara Tun Arshad Ayub meninggal dunia, pada 2.06 pagi tadi.

Mengesahkan berita pemergian itu, keluarga Allahyarham menerusi satu kenyataan berkata, jenazah Allahyarham ketika ini masih lagi berada di hospital.

Allahyarham sebelum ini dilapor dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU) sejak Selasa lepas kerana masalah kesihatan.

Arshad, 93, adalah pengarah pertama Institut Teknologi Mara (ITM) sejak tahun 1967 sehingga 1975 yang kini dikenali sebagai Universiti Teknologi Mara (UiTM).

Sepanjang hayatnya, Allahyarham menabur bakti di UiTM dan dilantik sebagai Pro-Canselor selain pernah dipinjamkan sebagai Timbalan Gabenor Bank Negara Malaysia dan memegang jawatan Timbalan Ketua Pengarah Unit Perancang Ekonomi, Jabatan Perdana Menteri.

Terkini : Tun Arshad Ayub disahkan meninggal dunia

Anak kelahiran Muar, Johor itu juga pernah bertugas sebagai Ketua Setiausaha Kementerian Perusahaan Utama, Kementerian Pertanian dan Kementerian Kemajuan Tanah dan Kemajuan Wilayah.

Allahyarham juga aktif berkecimpung dalam dunia perniagaan serta menjadi ahli lembaga pengarah beberapa syarikat awam dan badan berkanun.

BACA:

Tuduhan Ronaldo rogol guru dan model, ini pendirian terkini mahkamah

Pengguna Telegram bakal dikenakan bayaran selepas ini

Tambang bas sekolah pula bakal naik, kos alat ganti naik mendadak