Terkini !!! Agong masih dirawat, Anwar hanya boleh menghadap seminggu lagi

Terkini !!! Agong masih dirawat, Anwar hanya boleh menghadap seminggu lagi

Yang Dipertuan Agong, Sultan Abdullah tidak akan memperkenankan pertemuan dengan sesiapa pun selama seminggu kerana baginda sedang menjalani rawatan di sebuah hospital, kata seorang pegawai istana pada hari Jumaat, di tengah-tengah keributan setelah pengumuman Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk membentuk kerajaan baru.

Anwar dijadualkan bertemu dengan YDP Agong pada hari Selasa tetapi pertemuan tersebut harus dibatalkan kerana baginda tidak sihat dan terpaksa dibawa ke hospital.

YDp Agong memainkan peranan rasmi di Malaysia dalam melantik perdana menteri yang pada pandangannya cenderung mendapat majoriti di parlimen. Baginda juga dapat membubarkan parlimen bagi membolehkan pilihnaraya umum berdasarkan nasihat perdana menteri.

“Kebawah Duli Yang Maha Mulia telah dinasihatkan oleh doktornya untuk tinggal di (hospital) selama tujuh hari untuk pemerhatian. Sehingga itu, dia tidak akan mengadakan sebarang pertemuan, ” kata pengawal istana Ahmad Fadil Shamsuddin kepada Reuters.

Berita penuh : https://www.reuters.com/article/us-malaysia-politics-anwar/malaysia-king-will-not-take-near-term-meetings-amid-political-struggle-idUSKCN26G0JA