Tebang pokok musang king, syarikat durian nafi terbabit

Syarikat Royal Pahang Durian Resources PKPP Sdn Bhd (RPDR-PKPP) mengatakan bahawa ia tidak ada kaitan dengan tindakan Jabatan Perhutanan Pahang untuk menebang 15,000 pokok durian yang diusahakan oleh pekebun durian tradisional di sana.

Syarikat itu juga berkata mereka akan menangani tuduhan yang dilemparkan oleh “pihak tertentu” mengenai perkara tersebut pada masa yang sesuai.

“Merujuk dakwaan dan tuduhan dan / atau sindiran yang sedang dibuat terhadap pihak RPDR-PKPP oleh pihak-pihak tertentu, kami tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan lanjut melalui tindakan undang-undang terhadap pihak-pihak yang berusaha menyindir dan memburuk-burukkan kami,” tambahnya dalam kenyataan semalam.

pokok

Perkembangan itu hadir selepas Jabatan Perhutanan Pahang membersihkan sekitar 250 ekar (101 hektar) kebun durian yang didakwa menceroboh tanah rizab negeri, yang seterusnya membawa kepada penebangan 15,000 pokok Musang King di Hutan Simpan Bukit Talam, Raub, dalam tempoh sembilan hari.

Tindakan penguatkuasaan telah dikritik oleh pekebun durian di bawah Save Musang King Alliance (Samka), yang terlibat dalam pertikaian tanah dengan RPDR-PKPP yang kini masih belum selesai di mahkamah.

Adun Tras, Chow Yu Hui semalam mengecam tindakan penguatkuasaan itu sebagai “hipokrit” dan dia menuduh kerajaan negeri gagal menunjukkan komitmen yang sama terhadap perlindungan alam sekitar ketika menyewakan 1,213 hektar tanah kepada RPDR-PKPP.

“Kerajaan negeri mengusir pekebun dengan paksa dan memusnahkan tanah yang telah mereka usahakan selama hampir 30 tahun.

“Kerajaan negeri, menggunakan alasan menjaga alam sekitar untuk membersihkan tanah, hanya hipokrit dan tidak tahu malu,” kata Chow.

RPDR-PKPP, sementara itu, menegaskan telah mematuhi undang-undang yang relevan untuk projeknya dan telah memperoleh persetujuan persekutuan dan negeri, termasuk persetujuan laporan penilaian kesan alam sekitar (EIA).

“Sebagai sebuah kumpulan, kami percaya pentingnya mematuhi semua peraturan dan kami akan terus melakukannya,” katanya.

Syarikat itu juga mengulangi dakwaan Menteri Besar Pahang, Wan Rosdy Wan Ismail bahawa tanah yang dibersihkan oleh kerajaan negeri bukan tanah yang kini menjadi subjek pertikaian mahkamah yang sedang berlanjutan, bertentangan dengan tuduhan Samka.

Samka telah mendakwa pokok-pokok yang musnah adalah sebahagian dari tanah yang dipertikaikan dan akan menuntut prosiding penghinaan terhadap kerajaan negeri.

Berita Penuh : https://www.malaysiakini.com/news/582986

BACA JUGA : Panas !!! Setelah dipecat, Tajuddin buka mulut