Tanggal gelang pink untuk pergi bersiar, remaja dikompaun

Tanggal gelang pink untuk pergi bersiar, remaja dikompaun. Seorang remaja perempuan dikompaun RM5,000 selepas didapati menanggalkan gelang kuarantin berwarna merah jambu untuk keluar bersiar-siar dalam kejadian di Kamunting di sini semalam.

Ketua Polis Daerah Taiping, Asisten Komisioner Osman Mamat berkata, tindakan kompaun dikeluarkan selepas video remaja berusia 17 tahun itu tular di media sosial sejak semalam.

Jelas beliau, pihak polis berjaya mengesan lokasi remaja terbabit selepas mendapati kejadian itu berlaku di kawasan Kamunting.

“Hasil siasatan mendapati remaja terbabit menjalani ujian saringan Covid-19 pada Sabtu lalu dan keputusannya masih belum diperolehi.

“Soal siasat juga mendapati dia belum sempat ke tempat awam dan hanya singgah di rumah rakannya di kawasan berkenaan.

gelang

Tangkap layar menunjukkan remaja itu sengaja membuka gelang kuarantin untuk keluar bersiar-siar.

“Remaja itu dikompaun RM5,000 kerana menanggalkan gelang kuarantin tanpa kebenaran Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM),” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Tambah Osman, remaja itu didapati melakukan kesalahan di bawah Peraturan 16 Peraturan-Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (PPPPB) (Langkah-Langkah Di Dalam Kawasan Tempatan Jangkitan) (Pelan Pemulihan Negara) 2021.

Semalam tular satu video berdurasi 31 saat di TikTok yang memaparkan seorang remaja perempuan menanggalkan gelang merah jambu di sebuah kediaman untuk keluar bersiar-siar.

Berita Penuh : https://malaysiagazette.com/2021/08/03/tanggal-gelang-kuarantin-remaja-17-tahun-dikompaun-rm5000/

BACA: Muhyiddin terperangkap dalam krisis perlembagaan yang diciptanya sendiri