Tan Sri Wan Zulkiflee diumum sertai syarikat minyak gergasi Amerika Exxon Mobil

Exxon Mobil Corporation hari ini mengumumkan bahawa Tan Sri Wan Zulkiflee Wan Ariffin telah dilantik sebagai lembaga pengarahnya. Wan Zulkiflee berkhidmat dari tahun 2015 hingga 2020 sebagai presiden dan ketua pegawai eksekutif kumpulan Petronas, syarikat minyak dan gas nasional Malaysia.

Dalam peranannya sebagai presiden dan CEO di Petronas, Wan Zulkiflee memimpin inisiatif pertumbuhan dan kecekapan strategik, dan kemasukan syarikat ke dalam bahan kimia khas. Sepanjang tempohnya, Petronas melaporkan hasil yang kuat selama bertahun-tahun dan meluaskan pelaburan syarikat dalam teknologi pelepasan rendah.

Wan Zulkiflee kini merupakan pengerusi bukan eksekutif Malaysia Airlines Berhad dan DRB-HICOM Berhad, dan dia terlibat dalam sejumlah inisiatif yang dikhaskan untuk pendidikan dan kepemimpinan sektor awam.

“Kami mengalu-alukan Tan Sri Wan Zulkiflee ke lembaga pengarah kami,” kata Darren Woods, ketua dan ketua pegawai eksekutif. “Kepakaran industri globalnya ditambah dengan pandangannya yang berkaitan dengan peralihan tenaga akan melengkapkan lembaga kami yang sangat berpengalaman.”

Dengan pemilihan Wan Zulkiflee, lembaga ExxonMobil akan meningkat menjadi 11 pengarah, 10 daripadanya adalah pengarah bebas. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini syarikat telah mendapatkan kepakaran lembaga tambahan dalam bidang sains iklim, pengurusan aset dan risiko, dan pengalaman industri yang relevan.

Lima pengarah bebas telah dilantik sejak 2016. Rata-rata tempoh pengarah untuk ExxonMobil Board adalah di bawah enam tahun, berbanding rata-rata lapan tahun bagi syarikat dalam S&P 500.

ExxonMobil mengatakan bahawa pihaknya meneruskan perbincangan dengan calon pengarah lain dengan pelbagai set kemahiran untuk penambahan potensi di dewannya, sebagai sebahagian daripada proses penyegarannya yang berterusan. Lembaga berharap dapat mengambil tindakan selanjutnya dalam masa terdekat.