Tan Sri Vincent Tan Saman kerajaan Malaysia, rupanya ini kes yang berlaku zaman Muhyiddin jadi PM

Tan Sri Vincent Tan Saman kerajaan Malaysia, rupanya ini kes yang berlaku zaman Muhyiddin jadi PM

Tan Sri Vincent Tan telah memfailkan saman terhadap kementerian kewangan dan syarikat pengurusan armada Spanco

Berhubung perjanjian konsesi armada kenderaan bernilai berjuta-juta ringgit yang hilang oleh Naza-Berjaya selepas konsortium itu telah diberikan hak kepadanya, lapor New Straits Times .

Tan Sri Vincent Tan Saman kerajaan Malaysia, rupanya ini kes yang berlaku zaman Muhyiddin jadi PM

Menurut pengasas kumpulan Berjaya itu, konsortium Naza-Berjaya telah dipilih oleh kerajaan untuk mengendalikan konsesi armada oleh pentadbiran terdahulu melalui surat hasrat (LoI) yang dikeluarkan pada 2019.

Konsortium itu ditetapkan untuk menggantikan Spanco sebagai penyedia pengurusan armada, tetapi langkah itu tidak pernah diketahui, dengan Tan berkata bahawa kerajaan secara tidak adil menamatkan perjanjian dengan Naza-Berjaya sebelum anugerah sebenar diumumkan.

Oleh itu, konsortium mencari keadilan melalui cara undang-undang. “Kami telah memfailkan saman terhadap kementerian mengenai perkara ini, dan kami menunggu untuk pergi ke mahkamah tahun ini. Anda akan mendengar lebih banyak perkara ini di jalan raya,” katanya awal hari ini.

Tan Sri Vincent Tan saman kerajaan Malaysia, Spanco atas perjanjian konsesi armada kenderaan Naza-Berjaya

Pada Februari 2019, kerajaan meminta cadangan untuk kontrak membekal, menyelenggara dan menguruskan kumpulan kereta rasminya untuk 15 tahun akan datang. Cadangan dilaporkan diterima daripada sekurang-kurangnya tujuh syarikat untuk konsesi baharu itu.

Selain daripada konsortium Naza-Berjaya, yang dibentuk di bawah perkongsian 51:49 untuk membida kontrak itu, pembida lain termasuk Sime Darby, DRB-Hicom, Samling Group, Comos dan Go Auto serta penyedia sedia ada Spanco.

Menurut Tan, konsortium Naza-Berjaya telah memenangi bidaan dengan tawaran terendah. “Kami memenangi kontrak sebagai pembida terendah dan mendapat LoI. Tetapi kemudian kerajaan bertukar dan Tan Sri Muhyiddin Yassin menjadi perdana menteri. Tiga bulan selepas itu, kami mendapat notis bahawa LoI kami telah ditamatkan,” katanya.

Tan Sri Vincent Tan saman kerajaan Malaysia, Spanco atas perjanjian konsesi armada kenderaan Naza-Berjaya

Tan berkata kerajaan kemudian memberikan tender kepada Spanco, walaupun tender Naza-Berjaya adalah RM700 juta lebih murah daripada Spanco. Beliau mempersoalkan mengapa pentadbiran pada ketika itu bersetuju untuk membayar RM700 juta lebih untuk perjanjian itu. “Mungkin kerajaan baharu berpendapat Berjaya dan Naza tidak cukup bagus dalam perniagaan penyelenggaraan kereta atau perniagaan kereta,” katanya.

Tan Sri Vincent Tan saman kerajaan Malaysia, Spanco atas perjanjian konsesi armada kenderaan Naza-Berjaya

Beliau berkata konsortium itu telah menukar perjanjian pemegang sahamnya, meningkatkan kepentingan Bumiputera di dalamnya kepada 60%. “Pegangan Berjaya kini turun kepada 40%. Semoga kita akan mendapat keputusan yang menggalakkan daripada keputusan mahkamah,” tambahnya.

Spanco telah dianugerahkan kontrak untuk menguruskan pengurusan armada hujung ke hujung kenderaan kerajaan pada tahun 1994. Konsesi 25 tahunnya telah tamat pada Disember 2018, tetapi syarikat itu diberi dua lanjutan enam bulan setiap satu pada 2019 untuk terus menguruskan armada sehingga akhir tahun itu, dengan lanjutan ketiga dilaporkan diberikan sehingga Jun 2020.

Armada kerajaan, semuanya dipajak melalui susunan kitaran penggantian lima tahun, termasuk kenderaan yang digunakan oleh menteri dan penjawat awam tertinggi, serta kenderaan peronda polis. Kitaran penggantian lima tahun itu bertujuan untuk memastikan armada kerajaan kekal semasa, dengan kos penyelenggaraan setiap kenderaan ini dihadkan pada had yang telah ditetapkan.

Walaupun nilai konsesi baharu itu tidak pernah didedahkan, dianggarkan, berdasarkan armada semasa sebanyak 12,500 kenderaan pada 2020, kontrak itu boleh bernilai RM300 juta setahun mulai tahun kelima dan seterusnya.

BACa:

Terang-terang hina Sultan Selangor, Sanusi mengaku tidak bersalah