Takkan melayu hilang didunia, ini kisah anak muda melayu pertama jadi ‘pomen’ MotoGP

Takkan melayu hilang didunia, ini kisah anak muda melayu pertama jadi ‘pomen’ MotoGP. Menjadi mekanik Melayu pertama di Kejohanan Dunia MotoGP (MotoGP), Habibtullah Mohamad Fuad yang berusia 37 tahun telah membina kerjaya cemerlang bersama pasukan MotoGP RNF.

Dia juga tidak menganggap komunikasi sebagai masalah atau halangan dalam hal ini.

Menurut laporan BERNAMA , bapa kepada 3 orang anak itu, yang bermula dengan pasukan MotoGP RNF musim lalu,

Takkan melayu hilang didunia, ini kisah anak muda melayu pertama jadi 'pomen' MotoGP

Berkongsi bahawa tugasnya bersama pasukan itu memerlukan dia memahami dan bertutur bukan sahaja bahasa Inggeris tetapi juga bahasa Sepanyol dan Itali sebagaimana kebanyakan rakan sekerjanya di acara itu.

hentian pit adalah warga Sepanyol dan Itali.

“Sebelum ini saya tidak tahu berbahasa Itali tetapi sejak tahun ini, saya tahu serba sedikit kerana jurutera saya berasal dari sana,” katanya.

“Bagi bahasa Sepanyol pula, saya telah berinteraksi (dalam bahasa Sepanyol) selama 8 tahun sejak saya bersama krew dari Sepanyol dalam kancah Moto2 sejak 2014,” tambahnya.

Membesar dalam keluarga sukan permotoran

“Ayah saya seorang pelumba motorcross, dari situ saya terpengaruh dengan dunia permotoran. Saya menjadi mekanik sejak umur 14 tahun dalam perlumbaan di Batu Tiga, Shah Alam dan di situlah semuanya bermula,” jelasnya.

Sungguhpun menyedihkan, kerjayanya dalam sukan permotoran menyebabkan dia terpaksa mengorbankan masa bersama orang tersayang kerana mempunyai jadual yang padat sepanjang tahun.

“Sebanyak 21 perlumbaan perlu disiapkan tahun ini, jika dikira masa, tidak banyak masa bersama keluarga. Nasib baik, terdapat teknologi panggilan video untuk mengubati rasa rindu kepada mereka ,” tambahnya.

Habib 3Sumber: Habib Solo Moto Official

Dilahirkan dan dibesarkan di Parit Buntar, Perak, Habib sejak itu menasihatkan generasi muda yang berminat bekerja di belakang tabir dalam sukan permotoran agar tidak berputus asa mengejar impian mereka.

BACA:

Kes najib didakwa sebagai kes ikan bilis, ‘penyangak’ besar bakal terdedah

Umur dah 70, baru bapak aku terhegeh cari anak, dulu tinggalkan terkontang-kanting tak ambil peduli, jengah pun tak, rupanya