Tak sangka! Sardin Ayam Brand sebenarnya bukan milik rakyat Malaysia?

Ayam Brand, sekalipun diasaskan dan diterajui oleh orang Perancis, sebenarnya dihasil dan dibungkus di MALAYSIA,

Seperti yang dinyatakan pada label pembungkusan: PRODUCT OF MALAYSIA!

Rakyat Malaysia perlu berbangga kerana produk ini menandingi kualiti dan nilai pemakanan produk dari UK!

Tak sangka! Sardin Ayam Brand sebenarnya bukan milik rakyat Malaysia?

Bukan sahaja memiliki pensijilan HACCP, tetapi juga QMS dan HALAL!

Dengan lebih 120 tahun dalam pasaran, sesiapa yang tidak pernah membeli produk ini tetap menyatakan bahawa produk ini ‘bukan dari Malaysia’! 😂

Produk ini terkenal dengan kualiti bahan-bahan seperti ikan dan tomato yang berasal dari dalam negara.

Meskipun begitu, kilang, pekerja, dan proses pembuatan dari simpanan ikan sejuk beku hingga kepada proses retorting dan pelabelan semuanya dilakukan di Malaysia oleh rakyat Malaysia.

Oleh itu, tidak ada alasan untuk mengatakan Ayam Brand bukan buatan dan produk Malaysia! Mari kita sebarkan kesedaran ini dan banggakan produk tempatan kita! 😄

Walaupun jenama ini diasaskan oleh Alfred Clouet, seorang lelaki Perancis, pada tahun 1892 di Singapura, ia tetap menjadi sebahagian daripada negara ini pada masa itu.

Clouet tiba di Singapura pada tahun 1891 dan setelah pemilik syarikat perdagangan tempatan ingin pulang ke Perancis, beliau menyerahkan syarikat tersebut kepada Clouet, membuka lembaran baru dalam kerjayanya sebagai usahawan.

Walaupun awalnya bermatlamat untuk mengimport wangian dan wain dari Perancis, Clouet beralih kepada makanan dalam tin apabila usahanya mengalami kegagalan. Beliau memutuskan untuk mendistribusikan makanan dalam tin kepada penduduk British Malaya, memecahkan konsep bahawa makanan dalam tin hanya untuk golongan kaya.

Logo Ayam Brand yang terkenal dengan imej ayam jantan Gallic Rooster menjadi ciri utama pada setiap produk. Clouet kemudiannya mempelbagaikan produknya termasuk cendawan dan kacang peas, tetapi sardin tetap menjadi pilihan utama pembeli.

Meskipun Clouet kemudian berhijrah ke Mesir, perniagaan ini terus berkembang dan diambil alih oleh Kumpulan Syarikat Denis Freres.

Ayam Brand kini bukan sahaja mendapat tempat dihati pengguna di Asia Tenggara, tetapi juga meraih populariti di Australia, Perancis, dan New Zealand.

Kejayaan jenama ini yang telah bertahan lebih dari 120 tahun memberi inspirasi kepada kita semua. Dengan usaha yang bersungguh-sungguh, kejayaan luar biasa boleh dicapai, sebagaimana yang telah diperlihatkan oleh seorang lelaki asing di Malaysia ini.

Mari jadikan kejayaan Ayam Brand sebagai sumber inspirasi untuk kita mencapai lebih banyak lagi!

BACA: “Kalau tengok rupa, semua orang cakap ‘untung dapat suami hensem’, hakikatnya yang tahu perangai songsang dia ialah aku”