‘Tak ngam’ dengan anak sendiri, King Charles terkejut Prince Harry hadir ke majlis pertabalan undang reaksi penduduk UK

‘Tak ngam’ dengan anak sendiri, King Charles terkejut Prince Harry hadir ke majlis pertabalan undang reaksi penduduk UK.

“Raja Charles, dia benar-benar hancur,” seru tukang kata Omid Scobie dan Carolyn Durand, merujuk kepada reaksi Putera apabila mengetahui tentang hubungan Putera Harry dengan Meghan Markle diumumkan.

Menurut akaun kedua-dua pengarang diraja ini, yang dipercayai mempunyai hubungan rapat dengan Duke dan Duchess of Sussex,

'Tak ngam' dengan anak sendiri, King Charles terkejut Prince Harry hadir ke majlis pertabalan undang reaksi penduduk UK

pengumuman itu dibuat hanya 20 minit sebelum ia dibuat secara rasmi, sementara Putera Wales sedang bersiap untuk bertemu dengan Raja Bahrain semasa lawatan sensitif di Teluk Parsi pada November 2016.

Charles telah menghabiskan masa berbulan-bulan merancang lawatan itu dengan teliti, dengan harapan ia akan mendapat liputan media yang meluas.

Penulis menyatakan bahawa pengumuman hubungan Harry dan Meghan, ditambah pula dengan serangan terhadap akhbar, akan membayangi lawatan itu, menyebabkan Charles kecewa dan berasa hancur.

Pengarang selanjutnya mendakwa bahawa Harry memberi bapanya notis hanya 20 minit sebelum mengeluarkan kenyataan yang mengesahkan hubungannya dengan Meghan. Dalam buku mereka, Finding Freedom: Harry and Meghan and the Making of a Modern Royal Family, mereka menulis: “Ia adalah saat kritikal yang telah diusahakan selama berbulan-bulan.

Kenyataan dari Istana Kensington mengecam akhbar dan, dalam nafas yang sama, mengesahkan teman wanita baharu Harry akan menghapuskan liputan lawatan Putera Charles ke Teluk.”

Buku itu seterusnya memperincikan bagaimana Harry pantas membidas sesiapa sahaja yang berani mempersoalkan hubungannya, dengan spekulasi bahawa tindakan mereka boleh dikaitkan dengan sama ada kaum atau sombong. Penulis juga menyebut bahawa Harry telah memutuskan hubungan dengan seorang rakan kerana “menggosip tentang Meghan” dan bersedia untuk berperang dengan media.

Di sebalik kekecewaannya terhadap masa kenyataan anaknya, buku itu menegaskan bahawa Charles “memahami bahawa situasi dengan Meghan telah mencapai titik kritis.”

Duke dan Duchess of Sussex kemudiannya mengumumkan pertunangan mereka pada November 2017, sebelum mengikat tali pertunangan pada 19 Mei 2018. Mereka akhirnya meletak jawatan sebagai kerabat diraja kanan pada Januari 2020 dan berpindah ke AS, di mana mereka kini tinggal bersama dua anak mereka , Archie dan Lilibet.

Bagi Putera Harry, dia kini dalam perjalanan ke UK untuk Pertabalan bapanya, manakala Meghan tinggal bersama anak-anak mereka untuk meraikan ulang tahun keempat Archie. Anak lelaki bongsu Raja dijangka pergi sejurus selepas upacara di Biara Westminster supaya dia boleh pulang ke rumah tepat pada masanya untuk menyertai perayaan untuk Archie juga.

BACA:

Gajah pun nak pandai terjah rumah orang, nak ‘beraya’ kot? Undang reaksi netizen

‘King’ banyak termenung dan memencilkan diri masa sambut Aidilfitri undang perhatian netizen