Tabung Haji bawah kawal selia BNM, Pas gesa kaji semula

PAS menggesa Putrajaya mengkaji semula secara teliti keputusan Kabinet meletakkan Lembaga Tabung Haji (TH) di bawah kawal selia Bank Negara Malaysia (BNM).

Naib Presiden PAS, Senator Idris Ahmad mencadangkan,sebarang keputusan yang melibatkan institusi penting ini perlu diperhalusi secara teliti oleh pakar-pakar dan pihak-pihak yang berkepentingan terhadap TH.

“PAS memandang serius keputusan Jemaah Menteri Malaysia untuk meletakkan Lembaga Tabung Haji (TH) di bawah kawal selia Bank Negara Malaysia (BNM).

Tabung Haji

Senator Idris Ahmad.

“TH adalah merupakan institusi umat Islam yang sangat penting.

“PAS berpandangan sebarang keputusan yang melibatkan institusi penting ini perlu diperhalusi secara teliti oleh pakar-pakar dan pihak-pihak yang berkepentingan terhadap TH.

“Penelitian ini penting supaya sebarang tindakan yang diambil tidak menjejaskan fungsi TH yang bukan hanya sekadar mengendalikan urusan haji tetapi menjadi institusi pemerkasa ekonomi umat Islam Malaysia,” kata Idris yang juga Ahli Dewan Negara.

Semalam, kerajaan bersetuju meletakkan Tabung Haji dibawah kawal selia Bank Negara Malaysia bagi menambahbaik pengurusan dan operasi TH secara menyeluruh.

Perkara itu dimaklumkan Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz dalam satu kenyataan media pada Ahad.

Jelasnya, keputusan itu dibuat bagi melindungi kepentingan pendeposit dan memperkasakan kedudukan kewangan TH dalam memenuhi mandatnya selaras dengan amalan standard tadbir urus yang baik.

“Pemantauan dan kawal selia oleh BNM merupakan komponen penting dalam usaha memperkasakan TH sebagai sebuah institusi Islam yang lebih berdaya tahan di dalam ekosistem kewangan negara.

Tambah Tengku Zafrul, kerajaan juga komited dalam mengangkat kedudukan TH sebagai Syarikat Pelaburan Berkaitan Kerajaan yang cemerlang dan lestari di peringkat global.
Malah pendekatan kawal selia itu, jelasnya lagi, telah diguna pakai dalam institusi kewangan pembangunan sebelum ini.

“Pendekatan yang sama telah digunapakai dalam mengawal selia institusi kewangan pembangunan yang ditubuhkan dengan mandat khusus seperti Bank Simpanan Nasional (BSN) dan Bank Kerjasama Rakyat Malaysia Berhad (Bank Rakyat).

“Oleh yang demikian, cadangan rangka kerja pengawalseliaan oleh BNM ke atas TH akan disesuaikan berdasarkan ciri-ciri dan risiko model perniagaannya iaitu fit-for-purpose regulation, tidak semestinya sama dengan institusi perbankan lain,” jelas Tengku Zafrul lagi.

Ia termasuk keperluan pematuhan kecukupan modal bersesuai dengan model perniagaan TH dan keperluan kecairan yang bersesuai dengan ciri-ciri deposit dan pelaburan TH.
Menerusi kawal selia itu juga, aspek semak dan imbang dapat diwujudkan selaras dengan ketetapan Jawatankuasa Khas Kabinet Mengenai Anti Rasuah.

“Dalam hal ini, secara dasarnya BNM akan menumpukan peranan kawal seliaannya antara lain terhadap aktiviti pengambilan deposit, pengurusan risiko, tadbir urus korporat dan ketelusan,” katanya lagi.

Tambahnya lagi, kerajaan tetap menjamin dan melindungi simpanan pendeposit TH walaupun TH dicadangkan sebagai sebuah Institusi Kewangan Islam yang ditetapkan.
“Dalam erti kata lain, pendeposit TH terus menikmati jaminan Kerajaan seperti sekarang (status quo) sebagaimana diperuntukkan di bawah Akta Tabung Haji 1995 (Akta 535).

“Pendekatan ini adalah sama seperti BSN yang dikawal selia oleh BNM di mana simpanan pendeposit masih dijamin sepenuhnya oleh Kerajaan,” ujar Menteri Kewangan itu lagi.

Berita Penuh : https://suara.tv/19/07/2021/pas-desak-pakar-kaji-semula-sebelum-letak-tabung-haji-bawah-kawal-selia-bank-negara/

BACA JUGA : Nini Siron kongsi pengalaman ‘ngeri’ yang terpaksa dilalui setelah dedah kes MB Kedah