Syarikat berkait MB Terengganu 3 tahun tak hantar penyata kewangan terlepas?, soal Raja Kamarul

Semalam 17 Februari 2021, Mahkamah Majistret Kuala Terengganu sepatutnya mendengar pendakwaan kes Exco Kerajaan Negeri Terengganu, Dr. Alias Razak kerana gagal menyerah simpan penyata kewangan tahunan 2018 syarikat Kelana Jaya Medical Centre di mana beliau adalah salah seorang pengarah.

Syarikat Kelana Jaya Medical Centre adalah sebuah anak syarikat dibawah TDM Berhad, iaitu sebuah syarikat utama kerajaan Negeri Terengganu. Jika didapati bersalah beliau berdepan denda sehingga RM50,000, namun beliau tidak hadir ke mahkamah atas alasan menghadiri mesyuarat Exco Kerajaan Negeri.

Sejak tahun lepas lagi saya telah meminta penjelasan isu terhadap berita bertiup kencang TDM Berhad, sebuah syarikat tersenarai di Bursa Saham Malaysia yang tidak mengemukakan penyata kewangan untuk tiga tahun berturut turut bagi tahun 2018 2019 dan 2020.

Sehingga hari ini kerajaan negeri Terengganu melalui Menteri Besar atau pun pengerusi TDM, Raja Idris Raja Kamaruddin sendiri tidak menafikan atau mengesahkan hal tersebut.

Saya anggap perkara ini amat aneh kerana tiada respon atas isu ini boleh memberikan implikasi berat kepada reputasi syarikat tersenarai di Bursa Saham.

Lebih aneh lagi apabila tindakan undang undang telah diambil keatas syarikat Kelana Jaya Medical Centre milik TDM yang tidak mengemukakan satu tahun penyata kewangan iaitu untuk 2018, tetapi syarikat induk TDM sendiri yang jauh lagi besar dengan aset melebihi RM1 bilion yang melanggar peraturan selama 3 tahun berturut turut tidak dikenakan apa apa tindakan oleh Suruhnjaya Syarikat Malaysia (SSM)

Adakah wujud campur tangan dari pihak politik atasan yang menghalang SSM mengenakan tindakan ke atas TDM kerana Menteri Besar Terengganu adalah Pengerusi Terengganu Inc, pemegang saham terbesar TDM?

Kerajaan Negeri dan TDM telah membisu lebih setahun isu ini, rakyat yang percaya SSM cuba menjalankan tugas secara profesional, ingin bertanya adakah SSM telah mengambil tindakan yang sepatutnya dan bagaimana hasil tindakannya?

Selepas berita tindakan SSM keatas anak Syarikat TDM Kelana Jaya Medical Centre, kami percaya semua pemegang saham TDM bimbang serta risau dan ingin tahu situasi TDM sendiri pula.

Tadbir urus ‘good governance’ mesti wujud dalam syarikat milik awan seperti TDM yang memiliki aset lebih RM1 billion.

Adakah apa yang berlaku ini contoh nasib malang di antara 3 darjat?

Sebelum ini, anak muda rider penghantar makanan Foodpanda yang sedang bekerja disaman RM1,000 setiap seorang kerana berhenti makan tepi jalan, tetapi menteri penuh yang menjamu selera bersama ramai orang tidak disaman satu sen pun.

Kini kita dengar pula kes Exco kerajaan negeri dihadapkan ke Mahkamah atas kesalahan syarikat beliau tidak mengemukakan penyata kewangan hanya setahun, sementara syarikat gergasi bernilai berbillion ringgit di kuasai oleh Menteri Besar yang membuat kesalahan yang sama selama 3 tahun berturut turut tidak pun dikenakan tindakan yang sama!

Rupa rupanya dalam lautan politik hari ini ada beberapa kategori jenis ikan. Ada diantara mereka ikan bilis dan jerung, ada pula ikan selayang yang tidak sekebal dan memiliki imuniti setinggi menteri biasa atau Menteri Besar.

Rakyat marhaen bukan mengharap untuk kekebalan, tapi hanya keadilan dari Abah untuk anak anak Makcik Kiah yang berkerja di tengah tengah panas seperti rider menghantar makanan kepada kita yang berkurung di rumah.

SENATOR DATO’ RAJA KAMARUL BAHRIN SHAH
Pengerusi Pakatan Harapan Negeri Terengganu
Pengerusi AMANAH Negeri Terengganu

Sumber :