Sultan perkenan sidang Dun beri tekanan kepada Muhyiddin

Sultan perkenan sidang Dun beri tekanan kepada Muhyiddin

Seorang penganalisis politik melihat desakan agar Dewan Undangan Negeri (DUN) dibuka semula sebagai tekanan tambahan kepada kerajaan persekutuan untuk mengadakan sidang Parlimen.

Bekas ahli akademik Azmi Hassan berkata, kerajaan mungkin berasa terpaksa untuk segera memanggil sidang Parlimen berikutan beberapa sultan memperkenan agar sidang DUN diteruskan semula.

Katanya, beberapa negeri merancang untuk membincangkan terutamanya hal-hal berkait Covid-19 dalam sidang yang bakal diadakan.

Ahli Parlimen DAP dan Barisan Nasional (BN) turut berjanji untuk tidak mengemukakan usul tidak percaya.

Sultan perkenan sidang Dun

“Tiada parti mahu dilihat mendesak supaya pilihan raya diadakan atau Parlimen dibubarkan kerana rakyat mungkin menuduh mereka mengutamakan agenda politik berbanding wabak,” katanya kepada FMT.

Beliau berkata, pentadbiran Perikatan Nasional (PN) akan nampak “kurang bijak” jika terus menangguhkan sidang Parlimen setelah DUN kembali berlangsung.

“Bukan negeri pembangkang sahaja yang mengusulkan agar DUN dibuka semula,” katanya.

“Negeri di bawah PN pimpinan Muhyiddin Yassin seperti Johor, Perlis dan Pahang juga membuat keputusan sama.”

Tambahnya, hanya negeri-negeri dikuasai PAS yang sedang “tunggu dan lihat”.

Ketiadaan tindakan daripada Terengganu, Kelantan dan Kedah tidak berkemungkinan menyebabkan kehilangan sokongan terhadap PAS, menurut Oh Ei Sun daripada Institut Hal Ehwal Antarabangsa Singapura.

“PAS mengekalkan sokongannya terutama melalui ketokohan agama Islam yang kuat, (dan ini) mengatasi segala yang lain di mata penyokong kuatnya,” katanya.

Beliau juga berkata, tidak banyak yang dapat dilakukan jika kerajaan bertegas menangguhkan pembukaan semula Parlimen.

Tambahnya, mengadakan sidang Parlimen “tidak mengancam” PN kerana ia masih memiliki kekuatan untuk menyekat usul tidak percaya.

“Malah undian belanjawan, yang sering ditafsirkan sebagai usul tidak percaya, dapat dihindari selagi darurat masih berkuat kuasa dan kerajaan boleh menggerakkan belanjawan sebagai ordinan,” katanya.

Syed Arabi Idid daripada Universiti Islam Antarabangsa Malaysia berkata, masalah yang paling mendesak untuk ditangani di peringkat negeri adalah berkait ekonomi seperti pengangguran dan kemiskinan.

“Pihak pembangkang diharap memberi sumbangan kepada penyelesaian masalah-masalah ini,” katanya.

“Mereka juga wujud untuk menyekat salah guna oleh kerajaan.”

Johor, Perlis, Selangor, Melaka, Pulau Pinang, Sabah, Negeri Sembilan dan Pahang merancang untuk mengadakan semula sidang DUN, iaitu langkah yang dilihat berlawanan dengan pendirian kerajaan persekutuan pimpinan PN.

Ada negeri yang telah menetapkan tarikh persidangan mereka, manakala yang lain sedang menunggu persetujuan ketua negeri.

Berita Penuh :https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2021/06/25/tekanan-untuk-buka-parlimen-meningkat-di-kala-dun-bertindak/