Sulaiman Ali dipaksa letak jawatan KM Melaka, kata pemimpin Umno

Sulaiman Ali dipaksa letak jawatan KM Melaka, kata pemimpin Umno. Spekulasi mengenai peletakan jawatan ketua menteri Melaka membawa perubahan baharu apabila seorang pemimpin Umno di negeri itu mendedahkan kemungkinan wujud komplot untuk mendorong Sulaiman Md Ali berhenti.

Pemangku Ketua Umno Bahagian Alor Gajah, Rospandi Leman berkata, terdapat beberapa bentuk paksaan pihak tertentu supaya Sulaiman menandatangani surat peletakan jawatan, seperti yang menjadi spekulasi di media sosial sejak beberapa hari lalu.

Seorang pemimpin Umno tertentu berada di belakang tindakan itu tetapi Rospandi enggan menamakan beliau. “Ya, memang ada. Saya pasti anda juga tahu (siapa dalangnya),” katanya dipetik Berita Harian.

Awal hari ini, Timbalan Ketua Umno Melaka Ali Mohamad menafikan dakwaan bahawa ketua menteri itu telah dipaksa menandatangani surat peletakan jawatan.

Ketua Umno Bahagian Hang Tuah Jaya Ridhwan Mohd Ali berkata Barisan Nasional sebelum ini bersetuju untuk berpegang kepada janji dalam manifesto pilihan raya negeri gabungan itu untuk membenarkan Sulaiman meneruskan jawatan ketua menteri sehingga pilihan raya umum akan datang.

“Kita akur dengan janji yang dibuat kepada rakyat Melaka. Saya tidak tahu ada sesiapa yang memaksa Sulaiman meletak jawatan,” kata laporan itu.

Sulaiman Ali dipaksa letak jawatan KM Melaka, kata pemimpin Umno

Ketua Umno Bahagian Kota Melaka Abdul Razak Abdul Rahman enggan mengulas dakwaan itu, manakala Ketua Umno Bahagian Jasin Hasan Abd Rahman berkata beliau akan mengeluarkan kenyataan tidak lama lagi.

Semalam, Ali yang juga ketua Umno Bahagian Tangga Batu berkata, lima pemimpin Umno bahagian di Melaka sebulat suara mempertahankan jawatan Sulaiman dan bersetuju untuk membiarkannya meneruskan sehingga tamat penggalnya.

Menurut laporan Bernama, Ali menafikan khabar angin bahawa Sulaiman dipaksa menandatangani surat peletakan jawatan, berkata laporan itu berunsur fitnah dan tidak berasas.

TONTON :

BACA:

Tak sedar mengandung, sikit lagi nak ‘flush’ baby dalam jamban

“Eh tak payah susah-susah, biar je kat situ”, ini 5 sebab awak kena ikut arahan tuan rumah ni

Sejak kahwin, dah 18 tahun kakak tak balik raya, mak luah perasaan sayu