Skim bantuan RM600 setiap bulan untuk semua pekerja di Malaysia

Skim bantuan RM600 setiap bulan untuk semua pekerja di Malaysia. Berita baik untuk semua para pekerja di Malaysia, karena sejak Program Subsidi Upah atau PSU dikenal, pihak kerajaan telah membelanjakan lebih 15 miliar ringgit untuk membantu para majikan membayar gaji kepada sekitar 2.7 juta orang pekerja.

In addition, pihak kerajaan telah bersetuju untuk melaksanakan PSU 5.0 dengan peruntukan sebanyak RM3.8 bilion ringgit, yang dijangka akan memberi manfaat kepada lebih 2.5 juta pekerja.

Pihak kerajaan akan membantu golongan majikan yang terkesan dari segi ekonomi akibat Covid-19 agar dapat meneruskan operasi syarikat serta mengelakkan para pekerja hilang pekerjaan dan punca pendapatan bagi semua perusahaan melalui inisiatif PSU 5.0 ini

Sila ikuti perkongsian di bawah untuk maklumat lanjut berkenaan Program Subsidi Upah 5.0 dan bantuan ini.

PROGRAM SUBSIDI UPAH 5.0

Melalui inisiatif dan bantuan PSU 5.0 ini, pihak kerajaan akan menampung:

Skim bantuan RM600 setiap bulan untuk semua pekerja di Malaysia

– 500 pekerja setiap majikan

– Kadar bayaran RM600 untuk setiap pekerja.

– Bayaran adalah bagi tempoh 4 bulan yang mana dua bulan bagi semua sektor dalam fasa kedua PPN dan dua bulan seterusnya khusus bagi sektor-sektor yang dikategorikan dalam senarai negatif semasa tempoh fasa ketiga nanti.

Jika sebelum ini pelaksanaan PSU disyaratkan dengan had gaji di bawah RM4,000 sahaja, namun melalui PSU 5.0:

– Tiada had gaji ditetapkan.

– Pihak majikan juga boleh memohon PSU 5.0 bagi pekerja yang bergaji lebih dari RM4,000.

CARA MEMOHON

Untuk pengetahuan anda, permohonan mestilah dilakukan oleh pihak majikan. Majikan yang ingin membuat permohonan PSU 5.0 bagi mendapatkan bayaran untuk pekerja boleh ikut seperti langkah berikut:

– Permohonan boleh dikemukakan secara online –

– Pihak majikan akan menerima nombor rujukan sebaik sahaja permohonan lengkap telah diisi di pautan https://prihatin.perkeso.gov.my/ dan boleh menyemak status permohonan menggunakan nombor rujukan yang diberikan.

– Senarai nama majikan yang diluluskan permohonan PSU boleh disemak di https://www.myfuturejobs.gov.my/ termasuk bilangan pekerja yang diluluskan.

Untuk mendapatkan panduan lebih terperinci, anda boleh rujuk panduan Program Subsidi Upah 4.0 yang lepas. Maklumat lanjut berkaitan PSU 5.0 akan menyusul setelah mendapat makluman baharu.

BACA:

Selepas 10 bulan baru sedar suami sendiri seorang wanita

Kecoh video pemain melayu rai kejayaan di kelab malam