Siti Bainun lewat datang prosiding mahkamah, Hakim bengang kena tunggu tertuduh sampai

Siti Bainun lewat datang prosiding mahkamah, Hakim bengang kena tunggu tertuduh sampai. Hakim Mahkamah Sesyen di sini, hari ini berang apabila pengasas Rumah Bonda,

Siti Bainun Ahd Razali dan peguam belanya tidak berada dalam mahkamah mengikut masa yang ditetapkan.

Hakim Izralizam Sanusi berkata, semalam mahkamah telah menetapkan prosiding bermula pukul 9.30 pagi.

Siti Bainun lewat datang prosiding mahkamah, Hakim bengang kena tunggu tertuduh sampai

Semasa prosiding tadi, hakim itu bertanya kepada seorang lagi pembantu peguam bela, Siti Zulaikha Zulkifli, di mana tertuduh dan peguamnya Mohammad Farhan Maaruf kerana selepas 9.30 pagi, kedua-duanya belum berada di dalam mahkamah.

“Awak ingatkan sikit anak guam awak. Dia adalah Orang Kena Tuduh (OKT), semalam lambat, hari ini lambat,” kata hakim Izralizam kepada Siti Zulaikha.

Menjawab pertanyaan itu, Siti Zulaikha kemudian berkata anak guamnya telah tiba, tetapi mungkin ke tandas.

Hakim Izralizam kemudian berkata, mengapa tertuduh tidak boleh menunggu prosiding bermula dan kemudian meminta izin untuk keluar.

Sejurus selepas itu, Siti Bainun kemudian dilihat memasuki galeri mahkamah dan hakim Izralizam segera menyuruhnya memasuki kandang tertuduh.

Hakim Izralizam: OKT, Kamu pergi mana tadi? Saya sudah kata kes bermula pada pukul 9.30 pagi semalam. Kenapa kamu keluar?

Siti Bainun: Saya ada dekat luar. Jawab ‘call’. (Panggilan telefon).

Hakim Izralizam: Kamu datang lambat, apa kamu nak cakap?

Siti Bainun: Saya dekat luar tadi, saya tidak dengar mahkamah sudah bermula. Saya jawab ‘call’.

Hakim Izralizam: Kamu tahu mahkamah akan bermula 9.30 pagi kan? Jadi kamu patut berada dalam mahkamah. Ada panggilan ke apa kamu tidak perlu jawab. Saya dah masuk, timbalan pendakwa raya dah masuk, kenapa kamu tidak boleh?

Dalam masa sama, hakim Izralizam sekali lagi mengingatkan semua pihak untuk menepati masa kerana beliau telah mengosongkan keseluruhan hari itu bagi perbicaraan kes itu.

Semalam Siti Bainun Ahd Razali memberitahu bahawa dia melantik semula salah seorang peguam yang pernah menarik diri dalam bicara bela dirinya atas dua pertuduhan mengabai dan menganiaya remaja sindrom Down Bella.

Semasa prosiding semalam, Siti Bainun memaklumkan peguam itu ialah Mohammad Farhan Maaruf yang mana peguam itu pernah mewakilinya semasa perbicaraan peringkat pendakwaan.

Mengikut pertuduhan, Siti Bainun, 31, didakwa mengabai dan menganiaya remaja perempuan sindrom Down berusia 13 tahun itu, sehingga menyebabkan mangsa mengalami kecederaan fizikal serta emosi di sebuah unit kondominium di Wangsa Maju antara Februari dan Jun 2021.

Justeru pendakwaan dikemukakan mengikut Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-Kanak 2001 yang membawa hukuman maksimum penjara 20 tahun atau denda RM50,000 atau kedua-duanya jika sabit kesalahan

BACA:

Berpakaian ketat dan merangsang nafsu lelaki akan didenda di Terengganu?

Terlalu merindui arwah anak kesayangan, ibu mohon keluar grup whatsapp kelas arwah undang sebak netizen