Singapura luluskan sementara penggunaan alat ujian pernafasan, mampu kesan COVID-19 hanya dalam 60 saat

Pihak berkuasa Singapura telah meluluskan ujian pernafasan COVID-19 buat sementara waktu yang bertujuan untuk menunjukkan sama ada seseorang dijangkiti dengan coronavirus dalam waktu kurang dari satu minit, menurut syarikat tempatan yang mengembangkan produk tersebut.

Breathonix, sebuah syarikat berkait dari Universiti Nasional Singapura (NUS), mengatakan ia kini bekerjasama dengan kementerian kesihatan untuk menjalankan percubaan penggunaan teknologi tersebut di salah satu titik sempadan negara dengan Malaysia.

Analisis nafas akan dilakukan bersamaan dengan ujian cepat antigen COVID-19 wajib semasa.

Ujian akan dijual dengan harga antara S $ 5-S $ 20 ($ 3,76- $ 15,03) setiap satu, bergantung pada jumlah yang dibeli, kata seorang wakil syarikat.

Uji nafas mencapai lebih dari 90% ketepatan dalam percubaan klinikal percubaan di Singapura, kata syarikat itu tahun lalu.

Laman web Lembaga Sains Kesihatan mengesahkan persetujuan tersebut, yang menurut syarikat itu adalah sistem pertama yang mendapat kebenaran sementara di Singapura.

Sistem ini menggunakan penutup mulut sekali pakai dan direka untuk memastikan tidak ada pencemaran silang. Setelah meniup ke dalam alat, teknologi menilai sebatian kimia nafas untuk menentukan sama ada seseorang itu dijangkiti atau tidak.

Mana-mana individu yang disaring positif perlu menjalani ujian sapuan reaksi berantai polimerase (PCR) COVID-19, kata syarikat itu.

Breathonix mengatakan sedang dalam perbincangan dengan beberapa organisasi tempatan dan luar negara untuk menggunakan sistem ini, dengan alasan minat komersial yang kuat. Negara lain, termasuk Indonesia dan Belanda, telah melakukan ujian pernafasan yang serupa. baca lagi

Setelah mencatatkan jumlah koronavirus hampir sifar atau satu digit dalam negara selama berbulan-bulan, Singapura telah melihat jumlah jangkitan meningkat baru-baru ini dan merangkumi varian seperti strain berjangkit yang pertama kali dikesan di India.

Singapura, yang melaporkan 24 kes COVID-19 yang disebarkan secara tempatan pada hari Isnin, telah mengenakan semula sekatan yang paling sukar selama sebulan untuk pertemuan sosial sejak keluar dari penjara tahun lalu dalam usaha untuk menahan wabak itu.

Berita penuh : https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/singapore-provisionally-approves-60-second-covid-19-breathalyser-test-2021-05-24/

CATEGORIES

COMMENTS

Wordpress (0)