Setelah 19 tahun dalam pasaran China, akhirnya AMAZON ‘tutup kedai’ rupanya ini punca sebenar

Setelah 19 tahun dalam pasaran China, akhirnya AMAZON ‘tutup kedai’ rupanya ini punca sebenar.

Pasaran e-dagang China bernilai $2 trilion pada 2022, menurut GlobalData, dan negara itu juga mempunyai kelas pertengahan

Yang berkembang pesat, menjadikannya pasaran yang menarik untuk syarikat Amerika.

Setelah 19 tahun dalam pasaran China, akhirnya AMAZON 'tutup kedai' rupanya ini punca sebenar

Amazon memasuki pasaran China pada tahun 2004 melalui pemerolehan $75 juta Joyo.com, penjual buku dan media dalam talian. Usaha sama itu menjenamakan semula kepada Amazon China di domain Amazon.cn pada tahun 2011.

Gergasi e-dagang Alibaba Group dan JD.com, yang memiliki dan mengendalikan beberapa tapak e-dagang perniagaan kepada pengguna terbesar dan paling dipercayai di negara ini, terbukti sebagai pesaing hebat yang mampu mengatasi Amazon di China.

Antara sebab lain, sistem beli-belah, pembayaran dan penghantaran kedua-dua syarikat terbukti lebih sesuai dengan cita rasa pengguna China.

Pada tahun-tahun awalnya, Amazon menolak tawaran produk e-pembaca dan tabletnya, tetapi proses kelulusan kawal selia China yang kompleks melambatkan penampilan sulung mereka, yang turut menghalang pertumbuhan gergasi e-dagang AS itu.

Antara 2011 dan 2012, bahagian pasaran Amazon berlegar pada kira-kira 15%, tetapi kemudiannya menjunam kepada kurang daripada 1% menjelang 2019, menurut iResearch. Amazon secara rasmi menutup pasaran dalam talian China pada Julai 2019.

BACA:

Kerana anak, Tomok ‘shopping’ raya cecah RM6,000 sekali lain pula ceritanya

Tak reti baca kitab arab punca Ustaz terkenal enggan mohon tauliah dedah bekas Adun Perlis