Selepas tekan rakyat dengan Bil yang tinggi,TNB istihar dividen tertinggi

Tenaga Nasional Berhad (TNB) berjaya melaksanakan pengurusan operasi dan modal yang cekap serta berkesan sekali gus mencatatkan pemberian dividen tertinggi sebanyak RM5.69 bilion bagi tahun kewangan 2019.

Ini berikutan Lembaga Pengarah TNB turut meluluskan dividen khas 50 sen sesaham menjadikan jumlah dividen sesaham RM1.

Pengerusi TNB, Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata, persetujuan Lembaga Pengarah memberi dividen khas tambahan adalah cerminan pengurusan modal secara berkesan dan sebagai ganjaran tambahan atas kesetiaan dan sokongan berterusan para pemegang saham.

“TNB komited memberikan nilai kepada pemegang saham dengan mengimbangi pertumbuhan syarikat melalui pengurusan modal yang proaktif,” katanya selepas mempengerusikan AGM TNB di sini hari ini.

Mesyuarat Agung Tahunan (AGM) pertama TNB secara maya berjalan lancar hari ini selaras mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKP), sekali gus memastikan keselamatan dan kesihatan para pemegang saham.

Turut bersama pada AGM ke-30 di Kompleks Balai Islam An-Nur itu ialah Presiden/Ketua Pegawai Eksekutif, Datuk Seri Amir Hamzah Azizan dan barisan pengurusan tertinggi Syarikat.

Mahdzir berkata, mesyuarat agung dalam talian itu adalah antara mercu tanda TNB menyesuaikan diri dengan norma-norma baru dalam usaha berterusan kita membendung penularan wabak koronavirus (Covid-19).

Berita Penuh : https://www.sinarharian.com.my/article/90115/BISNES/TNB-buat-pembayaran-dividen-tertinggi