Rupanya ‘Yoda’ watak Starwars sebenarnya wujud? Ini bukti gambar Yoda bersama Raja Arab Saudi

Rupanya ‘Yoda’ watak Starwars sebenarnya wujud? Ini bukti gambar Yoda bersama Raja Arab Saudi

Menteri pendidikan Arab Saudi telah memohon maaf atas penghasilan buku teks sekolah di mana watak Star Wars Yoda dilihat ditumpangkan pada gambar mendiang Raja Faisal.

Ahmed al-Issa berkata sebuah jawatankuasa sedang meneliti “kesilapan yang tidak disengajakan”.

Rupanya 'Yoda' watak Starwars sebenarnya wujud? Ini bukti gambar Yoda bersama Raja Arab Saudi

Imej itu, yang menunjukkan Jedi Master yang bertubuh kecil duduk di sebelah Raja Faisal ketika dia menandatangani Piagam PBB pada 1945, telah dicipta oleh artis Saudi Shaweesh.

Dia memberitahu BBC ia masih belum jelas bagaimana ia telah berakhir dalam buku teks.

Bagaimanapun, beliau menegaskan bahawa beliau tidak menyinggung perasaan raja, yang membantu mengubah Arab Saudi menjadi negara moden dan pelakon di pentas dunia.

“Semua orang sayangkan Raja Faisal di sini, malah generasi muda,” katanya.

Artikel ini mengandungi kandungan yang disediakan oleh Twitter. Kami meminta kebenaran anda sebelum apa-apa dimuatkan, kerana mereka mungkin menggunakan kuki dan teknologi lain. Anda mungkin mahu membaca dasar kuki Twitter dan dasar privasi sebelum menerima. Untuk melihat kandungan ini pilih ‘terima dan teruskan’.

Karya seni 2013, bertajuk Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (Yoda), adalah sebahagian daripada siri di mana simbol budaya pop Amerika – daripada Kapten Amerika hingga Darth Vader – diletakkan pada arkib foto peristiwa bersejarah.

Inspirasi awal, kata Shaweesh, adalah gambar mendiang Presiden Mesir Anwar Sadat berdiri di sebelah Mickey Mouse semasa lawatan ke Disneyland.

Bahagian tentang PBB dalam buku teks kajian sosial Saudi

Bahagian tentang PBB dalam buku teks kajian sosial Saudi

SUMBER IMEJ,KEMENTERIAN PENDIDIKAN SAUDI

Kapsyen imej,
Karya seni yang dipaparkan dalam bahagian tentang Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dalam buku teks kajian sosial

Dia berkata dia memasukkan Yoda dalam foto Raja Faisal – yang ketika itu berkhidmat sebagai utusan asing ayahnya Ibn Saud – kerana mereka berdua “bijak, kuat dan sentiasa tenang”.

Shaweesh berkata beberapa komen kritis telah dibuat mengenai karya seninya selepas penerbitan buku teks itu, tetapi kebanyakannya telah ditujukan kepada kementerian pendidikan.

“Sepatutnya ada yang menyemak imej itu sebelum mencetak,” tambahnya.

BACA: Patutlah meremang bulu roma bila lalu, rupanya LRT Kelana Jaya bawah tanah perkuburan