Rupanya Tun M pernah guna duit Petronas lebih RM529 billion untuk selamatkan perniagaan anak dedah bekas ahli parlimen ini

Rupanya Tun M pernah guna duit Petronas lebih RM529 billion untuk selamatkan perniagaan anak dedah bekas ahli parlimen ini.

Tengku Razaleigh Hamzah semalam mendakwa bekas PM ke-4 dan 7, Tun Dr Mahathir Mohammad telah menyebabkan syarikat gergasi petroleum negara, Petronas kerugian lebih RM500 bilion sejak 1979.

Pendedahan mengejutkan itu dikongsikan oleh seorang pengguna FB Peter Terence D’Cruz petang semalam.

Rupanya Tun M pernah guna duit Petronas lebih RM529 billion untuk selamatkan perniagaan anak dedah bekas ahli parlimen ini

Tengku Razaleigh : Mahathir Disia-siakan Dari Petronas RM 529 Billion Sejak 1970-an – Dijamin Mirzan & Mokhzani

20 Mac, 2023

Pengerusi pengasas Petronas dan Ketua Pegawai Eksekutif pertamanya, Tengku Razaleigh Hamzah berkata bahawa kerajaan persekutuan di Putrajaya di bawah Mahathir telah menganggap perbadanan minyak dan gas itu sebagai lembu tunai, terutamanya dalam menyelamatkan syarikat berkaitan kerajaan yang mengalami masalah kewangan.

Petronas menyediakan wang untuk membina beberapa projek terhebat bekas Perdana Menteri Mahathir Mohamed, termasuk Menara Berkembar KL, ibu kota pentadbiran Putra Jaya dan membawa perlumbaan Formula Satu di Malaysia.

Petronas digunakan untuk mengeluarkan Malaysia daripada skandal forex RM31.5 bilion yang dilakukan oleh Mahathir pada awal 1990-an di mana pembiaya George Soros mengatasi Bank Negara, membuat berbilion-bilion dan memperoleh permusuhan abadi Mahathir.

Ia membayar kerugian AS$800 juta daripada projek malang Perwaja Steel Mahathir.

Pada 1998, ia menyelamatkan anak sulung Mahathir, Mirzan, membeli Konsortium Perkapalannya pada harga RM226 juta dan menanggung hutang lebih RM324 juta. Ia juga memberikan kontrak RM700 pada 2012 kepada sebuah firma di mana anak Mahathir yang lain, Mokhzani adalah naib presiden.

Tengku Razaleigh atau Ku Li berkata sejak penubuhannya pada 1974, Petronas telah membayar RM529 bilion kepada kerajaan dalam bentuk dividen, cukai, hasil petroleum dan duti eksport.

Beliau juga berkata kebergantungan kerajaan kepada Petronas untuk menyelamatkan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) yang terumbang-ambing dari segi kewangan telah berlaku sejak 1985.

Ku Li adalah Menteri Kewangan dari 1974 hingga 1984.

Pada tahun 1985, Petronas menyelamatkan Bank Bumiputra dengan infusi Rm2.5 bilion. Pada tahun 1991, Petronas menyokong semula kewangan bank apabila ia menambah RM1 bilion.

Pada 1997, beliau berkata Petronas terpaksa menyelamatkan Konsortium Perkapalan Berhad yang bermasalah dengan bayaran RM2 bilion.

Beliau menambah bahawa Petronas dibuat untuk menaja jamin pembinaan Menara Berkembar KLCC sebanyak RM6 bilion dan pembinaan Putrajaya sebanyak RM22 bilion lagi.

“Jumlah ini boleh digunakan secara lebih produktif untuk membiayai program pencen nasional untuk rakyat Malaysia, seperti yang telah dilakukan oleh negara Scandinavia tertentu,” katanya dalam ucapan pada majlis pelancaran buku “Rich Malaysia, Poor Malaysians” di Sultan. Kelab Sulaiman di Kuala Lumpur malam tadi.

Penyelamat dan pembinaan projek mega telah dilakukan semasa pemerintahan Tun Dr Mahathir Mohamad, yang memulakan beberapa siri usaha niaga infrastruktur utama pada 1990-an.

Ku Li berkata jumlah bailout yang terlalu tinggi dan pembinaan projek-projek ini yang dipaksa kepada Petronas juga telah melucutkan syarikat daripada pengumpulan tunai yang sangat diperlukan untuk pelaburan semula, yang akan memastikan kemampanan perniagaannya.

Beliau berkata hari ini Petronas setanding dengan syarikat minyak dan disenaraikan sebagai salah satu syarikat minyak dan gas terbesar dan menguntungkan Fortune 500.

“Tetapi yang menyedihkan, ia disalahgunakan dan dianggap sebagai simpanan apabila kerajaan memerlukan wang tunai secara tergesa-gesa,” katanya.

Ku Li berkata walaupun pemberian subsidi barangan pengguna bukanlah cara yang paling cekap dalam menguruskan kos sara hidup yang tinggi, adalah agak difahami jika kerajaan menghulurkan bantuan kepada lelaki kecil itu.

“Apa yang berdosa dan tidak boleh dimaafkan ialah mudahnya kuasa yang sedia ada memberikan subsidi kepada entiti seperti pembekal tenaga negara, pengeluar tenaga bebas dan beberapa badan bukan kuasa lain,” katanya.

Dalam beberapa bulan terakhir Mahathir sebagai perdana menteri, beliau cuba melihat kemungkinan cara Petronas boleh mengumpul dana. Salah satu idea beliau adalah untuk memecahkan Petronas kepada unit perniagaan yang lebih kecil, Kumpulan Bahan Kimia Petronas, Petronas Carigali, dan Petronas Gas, menjual ekuiti kepada kerajaan negeri Sabah dan Sarawak.

Dengan pelancongan, pengangkutan udara dan logistik tertekan, kerajaan negara, termasuk Malaysia perlu mendalami pembiayaan defisit untuk mengepam ekonomi masing-masing.

Ini adalah dilema bagi Petronas yang akan berada di bawah tekanan yang melampau untuk membayar beberapa bentuk dividen bagi membantu kerajaan menguruskan bajet akan datang.

Tanpa bantuan daripada Petronas, menteri kewangan perlu merangka pengenalan semula GST, mungkin pada kadar yang lebih tinggi daripada sebelumnya, peningkatan pendapatan dan cukai korporat, dan juga pengenalan cukai baharu. Syarikat itu telah menjadi penyumbang utama kepada kekayaan Malaysia.

Walau bagaimanapun, masa berubah di mana ia mungkin bukan talian hayat yang boleh dipercayai untuk lebih lama.

BACA: Lain macam mesra diorang ini”, rupanya gadis ini punca Diana Danielle minta cerai dengan Farid Kamil?

“Laki aku nampak alim, nampak normal bersih je, lepas aku cek telefon dia aku terkejut, diam-diam rupanya dia buat hal”