Rupanya telefon android pun boleh kena virus, ingatkan kat komputer je? Ini cara bersihkan virus ramai tak tahu

Rupanya telefon android pun boleh kena virus, ingatkan kat komputer je? Ini cara bersihkan virus ramai tak tahu

Virus mudah alih tidak pernah didengari, berbanding dengan virus komputer, dan pengguna internet telah lama mempertikaikan kewujudannya.

Walaupun telefon anda boleh menjadi mangsa perisian hasad, tidak mungkin ia adalah virus.

Rupanya telefon android pun boleh kena virus, ingatkan kat komputer je? Ini cara bersihkan virus ramai tak tahu

Telefon Android lebih terdedah kepada perisian hasad berbanding iPhone kerana sistem pengendalian (OS) sumber terbukanya.

Memuat turun fail dari mana-mana sahaja di internet adalah satu faedah, tetapi hanya sekali ini, pengguna Apple bernasib baik kerana tidak memilikinya.

VIDEO ANDROIDPOLICE HARI INI

Telefon anda boleh mengambil perisian hasad daripada tapak web pihak ketiga, apl atau interaksi e-mel dan mesej teks yang pelik. Terdapat beberapa tanda apabila ia dijangkiti, daripada prestasi perlahan hingga penggunaan data yang berlebihan. Tetapi kadangkala, perkakasan dan pepijat yang rosak mungkin bertanggungjawab, jadi sukar untuk mengetahui dengan pasti. Jika telefon anda mengalami kes buruk perisian hasad, berikut ialah beberapa kaedah berkesan untuk mendiagnosis dan mengalih keluarnya dengan cepat.

Bolehkah telefon mendapat virus?
Telefon boleh mendapat banyak jenis perisian hasad dari kuda Trojan hingga perisian pengintip. Terdapat perdebatan dalam talian mengenai jika virus adalah salah satu daripadanya. Tetapi anda perlu memahami perbezaan antara perisian hasad dan virus untuk menentukan jawapannya.

Perisian hasad ialah istilah umum untuk sebarang program atau perisian berniat jahat yang memasuki peranti anda tanpa kebenaran, mengganggu operasi normalnya dan menyebabkan kerosakan atau mencuri maklumat sensitif. Walaupun perisian hasad mudah alih dan komputer mempunyai ciri yang sama, dua perkara lain memisahkannya: replikasi dan niat.

Virus ialah satu jenis perisian hasad yang melekat pada program, yang boleh menjadi dokumen, aplikasi atau fail media. Ia kekal tidak aktif sehingga anda membuka fail ini, kemudian mula membuat salinan sendiri untuk disebarkan ke program lain. Apabila anda menghantar program yang dijangkiti ke komputer lain, virus itu terus bercabang ke seluruh sistem, dan corak itu tidak akan berakhir sehingga anda mengalih keluarnya secara paksa dan semua fail yang terjejas. Tujuannya adalah untuk merosakkan, memadam, menyulitkan, mengawal atau memusnahkan fail dan sistem.

Malware mudah alih yang sering kita kelirukan sebagai virus kebanyakannya adalah Trojan horse, spyware dan worm. Cacing adalah yang paling hampir dengan virus kerana ia boleh merebak. Walau bagaimanapun, mereka tidak memerlukan program hos. Selepas memasukkan telefon anda, mereka boleh menangani kerosakan secara aktif tanpa anda membuka apa-apa. Bagi kuda Trojan, mereka tidak boleh melaksanakan sendiri, juga tidak boleh meniru. Perisian hasad biasanya menjadi pembuka pintu kepada pembangunnya untuk mencuri maklumat yang menguntungkan.

Walaupun telefon anda jarang dijangkiti virus, perisian hasad mungkin membuka pintu belakang untuk telefon anda masuk akhirnya. Jika anda jailbreak telefon anda, ia menjadikan proses lebih mudah. Walaupun perisian hasad mudah alih tidak agresif seperti rakan virusnya, ia menjengkelkan. Contoh beberapa yang telah menyerang telefon pada masa lalu termasuk:

Cabir : Cacing mudah alih pertama yang direkodkan pada telefon Symbian pada tahun 2004. Ia memaparkan perkataan “Caribe” pada skrin dan dapat merebak melalui isyarat Bluetooth. Tetapi ia tidak berbahaya.
OpFake : Kuda Trojan yang secara rahsia menghantar berbilang mesej teks dan meminta hak pentadbir ke peranti anda.
Android/Filecoder.C : Perisian tebusan yang muncul pada tahun 2019. Ia mengunci fail anda dan memaksa anda membuat pembayaran untuk mengaksesnya.
Perisian pengintip Loki Bot : Kuda Trojan yang mencuri nama pengguna dan kata laluan, antara bukti kelayakan lain.

Kerentanan telefon anda kepada perisian hasad bergantung pada OS peranti anda. Menurut Kaspersky , kebanyakannya direka untuk menyerang mana-mana OS yang digunakan secara meluas yang mempunyai banyak kelemahan. Contohnya, telefon Android kerana OS sumber terbukanya. Anda boleh memasang apl dan fail media yang tidak diketahui daripada banyak sumber pihak ketiga apabila Gedung Google Play tidak memilikinya. Google menyahaktifkan keistimewaan ini secara lalai, tetapi anda boleh menghidupkannya jika anda menerima risikonya.

Pasang menu apl yang tidak diketahui pada telefon Android


Jika anda tidak bernasib baik, anda boleh memperkenalkan kuda Trojan ke dalam telefon anda apabila memuat turun kandungan daripada tapak web berniat jahat, contohnya, tapak web aplikasi torrenting dan diubah suai.

Bagi Apple, perisian hasad tidak wujud. Ekosistem tertutupnya menghalang pengguna daripada memasang apl pihak ketiga, yang bermaksud anda terhad kepada perkara yang telah disaring, diluluskan dan disediakan oleh Apple pada App Store atau peranti yang disokongnya.

Tanda biasa bahawa anda mempunyai perisian hasad pada telefon anda
Di bawah ialah tanda biasa yang perlu diberi perhatian apabila mendiagnosis perisian hasad pada telefon anda:

Ranap aplikasi yang kerap : Ranap aplikasi tidak dapat dielakkan. Tetapi jika lebih banyak apl ditutup secara tidak dijangka atau tidak berfungsi dengan baik, mungkin terdapat perisian hasad di tempat kerja.
Peningkatan penggunaan data : Apl yang dijangkiti berjalan di latar belakang, menggunakan lebih banyak data. Anda boleh menutup paksa atau memadam data storannya, tetapi penyelesaian ini bersifat sementara. Semua proses latar belakang disambung semula apabila anda membuka semula apl.
Teks spam yang tidak dapat dijelaskan : Perisian hasad boleh menghantar pautan melalui e-mel atau teks kepada kenalan anda untuk mengumpan mereka. Penggodam juga boleh menggunakannya untuk membuat pembelian tanpa pengetahuan anda. Anda mungkin melihat transaksi yang mencurigakan ini dalam penyata bank anda atau menerima resit melalui e-mel.
Penghabisan bateri yang cepat : Memandangkan apl yang dijangkiti berjalan di latar belakang tanpa pengetahuan anda, ia boleh membebankan hayat bateri anda.
Terlalu panas : Latar belakang aplikasi latar belakang yang dijangkiti menggunakan RAM. Telefon anda mungkin bergelut untuk melakukan tugasan lain sekaligus, menyebabkan suhunya menjadi panas dengan cepat.
Banjir iklan & penyemak imbas yang dirampas : Apabila perisian iklan merosakkan peranti anda, ia mungkin mengawal penyemak imbas anda, mengubah hala anda ke halaman web yang berbeza, memasang sambungan yang tidak dibenarkan dan menyasarkan anda dengan banyak iklan.
Google mengelog anda keluar : Apabila Google mengesan perisian hasad pada peranti anda, ia mengalih keluar akaun anda secara automatik dan memaparkan amaran. Tajuknya berbunyi, “Anda telah dilog keluar untuk perlindungan anda.” Anda akan melihat pengesyoran untuk memulihkan akaun anda.
Apl pelik muncul : Apl baharu tiba-tiba muncul pada telefon anda dan anda tidak ingat memasangnya.
Gunakan langkah berikut untuk menendang keluar perisian hasad daripada telefon anda.
Imbas dan alih keluar perisian hasad
Keselamatan McAfee menguasakan telefon pintar Samsung terkini , dan anda boleh menyemak virus menggunakan alat imbasan terbina. Peranti lain boleh menggunakan Google Play Protect. Kami menerangkan cara menggunakannya kemudian dalam artikel ini. Selain itu, anda boleh memuat turun pengimbas dan antivirus percuma dari Gedung Google Play. Walaupun “percuma” menggoda, mereka menawarkan ciri keselamatan yang lebih sedikit daripada versi berbayar dan kadangkala memaparkan positif palsu apabila mengimbas perisian hasad.

Sebagai alternatif, but telefon anda ke dalam mod Selamat. Mod selamat melancarkan versi telefon anda yang hanya menjalankan apl sistem. Dengan cara ini, anda boleh menggunakannya seolah-olah ia adalah tetapan semula kilang dan memerhati sama ada isu adalah daripada peranti atau apl yang anda pasang baru-baru ini. Selepas membuat diagnosis, nyahpasang apl dan matikan mod Selamat . Langkah untuk melancarkannya mungkin berbeza bergantung pada model dan OS peranti anda.

Imbas dan alih keluar perisian hasad pada telefon Samsung
Pergi ke Tetapan > Bateri dan penjagaan peranti .
Pilih Perlindungan peranti .
Menu tetapan pada telefon Android
Menu penjagaan peranti pada telefon Android Samsung

Ketik Imbas telefon . McAfee menyemak setiap aplikasi untuk ancaman. Jika ditemui, ikut gesaan untuk mengalih keluarnya.
2 Imej

Menu perlindungan Peranti McAfee pada telefon Android Samsung

McAfee sedang mengimbas aplikasi pada telefon Samsung untuk mencari ancaman

Alih keluar perisian hasad dalam mod selamat Android

Pegang butang kuasa atau kunci di sisi telefon anda. Sebagai alternatif, leret ke bawah pada skrin telefon anda dengan dua jari. Kemudian ketik ikon kuasa .
Memilih ikon Kuasa dalam panel pemberitahuan Android

Tekan lama Matikan kuasa . Kemudian ketik Mod selamat . Telefon anda but semula.

Pilihan kuasa pada telefon Android


Pilihan mulakan semula mod selamat pada telefon Android

Perhatikan peranti anda. Jika ia berfungsi seperti biasa, mula padamkan apl yang disyaki. Tekan lama ikon kelabu mereka , kemudian ketik Nyahpasang .
Menyahpasang apl pihak ketiga dalam mod Selamat Android


Leret ke bawah dari bahagian atas skrin anda. Kemudian ketik Mod selamat dihidupkan untuk mematikannya dan but semula telefon anda kepada keadaan normal.
Mematikan mod Selamat Android daripada panel pemberitahuan

Nyahpasang apl yang dijangkiti


Selain mod selamat, anda boleh menyahpasang apl dengan cara biasa untuk mengalih keluar perisian hasad. Proses ini memadamkan setiap data yang dikaitkan dengan apl, termasuk butiran log masuk dan cache yang disimpan. Untuk hasil terbaik, padamkan apl satu demi satu, kemudian mulakan semula telefon anda selepas setiap pemadaman. Dengan cara ini, anda akan mengetahui apl mana yang menyebabkan apl itu tidak berfungsi dan mengelakkan pemadaman yang lain tanpa perlu.

Anda mungkin merasa sukar untuk menyahpasang apl yang dijangkiti tertentu. Apabila anda cuba melakukannya, telefon anda memberitahu anda bahawa pakej tersebut ialah pentadbir peranti. Apl pentadbir boleh memadamkan data, mengunci telefon anda dan menukar jenis kunci anda, antara hak lain. Tidak semua apl mempunyai tetapan kebenaran ini, tetapi anda perlu menyemak untuk memastikan anda tidak mendayakannya secara tidak sengaja.

Ikut langkah di bawah untuk mengalih keluar pentadbir peranti dan menyahpasangnya secara kekal.

Alih keluar apl sebagai pentadbir
Pergi ke Tetapan > Keselamatan dan privasi .
Ketik Tetapan keselamatan lain .
Pilih Apl pentadbir peranti .
Menu keselamatan dan privasi pada telefon Android
Menu tetapan keselamatan lain pada telefon Android
Ketik apl. Kemudian pilih Nyahaktifkan .
Menu apl pentadbir peranti pada telefon Android
Menyahaktifkan apl pentadbir pada telefon Android
Sebaik sahaja anda telah melucutkan keistimewaan pentadbir apl, nyahpasangnya sekali lagi.

Nyahpasang apl pada telefon Android
Tekan lama apl daripada skrin utama atau menu apl anda.
Pilih Nyahpasang .
Ketik OK untuk mengesahkan tindakan.

Menyahpasang apl daripada skrin utama Android
Mengesahkan penyahpasangan apl pada Android
Mulakan semula peranti anda.

Aplikasi menyimpan cache tapak web untuk memuatkannya dengan lebih cepat setiap kali anda melawat semula.

Membersihkannya tidak menjejaskan isu sedia ada, tetapi ini adalah idea yang baik selepas pembersihan perisian hasad.

Anda ingin memastikan anda telah memadamkan setiap sambungan antara telefon anda dan tapak web berniat jahat.

Anda boleh sama ada mengosongkan cache apl atau mengosongkan data cache dalam apl. Lakukan kedua-duanya untuk berada di pihak yang selamat.

Setelah itu selesai, kosongkan kuki penyemak imbas seterusnya. Jika anda menerima, tapak web menyimpannya pada peranti anda untuk memantau aktiviti dalam talian anda dan mengingati maklumat penting tentang anda, seperti butiran log masuk anda

. Penggodam boleh menggunakannya untuk memasuki akaun anda sebagai anda dan mencuri data sensitif jika anda tidak memadamkannya. Penyelesaian yang lebih keras ialah memadamkan data storan apl penyemak imbas. Walaupun pilihan ini memadamkan cache dan kuki secara serentak, ini juga bermakna anda akan kehilangan sejarah penyemakan imbas, rekod muat turun dan pintasan anda.

Dayakan Google Play Protect

Google Play Protect mengimbas setiap apl yang anda pasang tidak kira dari mana anda memuat turunnya. Ia juga menjalankan pemeriksaan berkala pada keselamatan telefon anda. Apabila dikesan, Play Protect sama ada memberitahu anda untuk menyahpasang apl berniat jahat atau mengalih keluar apl itu secara automatik dan memaklumkan anda selepas itu. Untuk menghidupkan ciri, ikut langkah di bawah:

Buka Gedung Google Play .

Ketik ikon profil anda di penjuru kanan sebelah atas.

Pilih Play Protect daripada pilihan menu.

Ketik Hidupkan untuk mendayakan ciri dan mulakan imbasan.

Pilihan Play Protect dalam menu Gedung Google Play

Hidupkan butang untuk Google Play Protect pada Android

Kemas kini OS telefon anda

Mengemas kini telefon anda kepada versi OS terkini meningkatkan fungsi dan keserasiannya dengan apl dan peranti lain. Anda juga akan menampal isu yang menyebabkannya tidak berfungsi dan menerima ciri baharu yang menarik. Jika anda mengakar peranti anda, anda mungkin membatalkan jaminan anda dan kehilangan akses kepada kemas kini dan ciri keselamatan selanjutnya. Menurut halaman sokongan Google , anda boleh mendapatkannya semula jika anda memasang semula OS Android asal untuk peranti anda.

Biasanya, anda akan menerima pemberitahuan apabila kemas kini tersedia. Tetapi jika anda tidak, semak kemas kini perisian dalam menu tetapan.

Tetapkan semula kilang telefon anda

Apabila anda melakukan tetapan semula kilang pada telefon anda , ia memadamkan setiap tetapan, fail atau apl, mengembalikan peranti kepada keadaan asalnya sebelum menyahkotak dan pengaktifan.

Anda hanya perlu mempertimbangkannya jika semua langkah lain gagal untuk mengalih keluar perisian hasad. Sandaran sepatutnya menyelamatkan anda daripada kehilangan data, tetapi ada kemungkinan anda boleh memuat naik data yang rosak ke awan. Apabila anda memulihkannya, perisian hasad menjangkiti semula telefon anda dan menjadikan tetapan semula kilang menjadi sia-sia.

Jika anda memerlukan fail tersebut, gunakan alat pengekstrakan atau pemulihan untuk memisahkan data daripada virus. Walau bagaimanapun, ini bukan penyelesaian yang kami cadangkan, kerana anda masih perlu memuat turun alat daripada sumber pihak ketiga.

Lindungi telefon anda dengan amalan antivirus terbaik

Mengalih keluar virus dari telefon anda secara kekal adalah satu kejayaan. Ia akan berumur pendek jika anda meneruskan amalan berbahaya yang membahayakan telefon anda. Melangkah ke hadapan, elakkan tapak web, apl dan pautan yang mencurigakan daripada sumber yang tidak dipercayai.

Sesetengah tapak web tidak memerlukan anda memuat turun apa-apa dan mungkin menggunakan pengelogan ketukan kekunci untuk mencuri maklumat sensitif apabila anda menaip. Jika anda bimbang privasi anda telah terjejas, berikut ialah beberapa petua untuk melindungi telefon anda.

Tukar kata laluan anda

Akaun Google anda menghubungkan beberapa alat yang mengandungi data sensitif, daripada Drive ke Dokumen dan Helaian. Di tangan yang salah, kata laluan anda adalah kunci untuk kehilangan semua data itu. Pastikan anda menukar kata laluan Google anda serta-merta selepas menangani perisian hasad.

Tetapkan semula tetapan rangkaian anda

Menetapkan semula tetapan rangkaian anda mengalih keluar setiap nama pengguna rangkaian Wi-Fi, kata laluan dan tetapan daripada telefon anda. Ia juga memadam tetapan Bluetooth, VPN dan sejarah setempat. Jika anda berkongsi sambungan dengan peranti yang mencurigakan sebelum ini, tetapan semula menamatkan sambungan semula automatik pada masa hadapan dan menghalangnya daripada menghantar fail yang rosak ke telefon anda tanpa kebenaran.

Elakkan apl dan platform yang mencurigakan

Meminta anda untuk tidak memuat turun apl pihak ketiga kemungkinan besar tidak akan diendahkan. Jadi, jika anda perlu, teliti platform yang anda muat turunnya. Semak ulasan dan penilaian. Jika mereka tidak mempunyai atau sedikit, elakkan mereka.

Sesetengah perisian hasad mungkin menyamar sebagai apl yang sah atau bersembunyi di dalam pembersih atau pengoptimum telefon. Telefon Android moden menyediakan cara yang berbeza untuk mengosongkan storan anda , jadi anda tidak memerlukan apl sedemikian.

Urus kebenaran dan akses

Perisian hasad boleh bersembunyi di dalam telefon anda selama berbulan-bulan dan antivirus tidak akan mengesannya. Jadi anda tidak sepatutnya bergantung pada imbasan untuk keselamatan.

Walaupun anda tidak boleh melihat proses latar belakang yang berterusan dan menyeluruh, anda boleh mengurus perkara yang boleh atau tidak boleh diakses oleh apl pada peranti anda.

Ciri yang sering diabaikan ialah amaran papan keratan yang boleh membantu anda memerangi pengelogan ketukan kekunci. Ia memberitahu anda apabila apl ingin menyalin teks, imej atau kandungan lain daripada papan kekunci anda.

Untuk mengurus kebenaran, pergi ke Tetapan > Keselamatan dan privasi > Privasi > Pengurus kebenaran . Kemudian semak setiap kategori dan apl yang boleh mengaksesnya.

 

Menu pengurus kebenaran pada Android
Tetapan kebenaran fail dan media pada Android
Untuk mendayakan makluman papan keratan, pergi ke Tetapan > Keselamatan dan privasi > Privasi . Kemudian ketik Makluman apabila papan keratan diakses .

Mendayakan makluman papan keratan pada telefon Android
Sandarkan data anda


Sandaran telefon berfungsi paling baik jika anda melakukannya sebelum serangan perisian hasad, bukan selepasnya. Oleh itu, adalah penting untuk melakukannya dengan kerap. Dengan cara ini, anda boleh menetapkan semula kilang peranti anda tanpa berfikir panjang dan memulihkan fail anda dengan mudah.

Anda boleh menggunakan salah satu daripada banyak pilihan storan awan secara percuma dan menyegerakkan merentas komputer dan tablet anda.

Serangan perisian hasad boleh berlaku kepada sesiapa sahaja
OS Android percuma dan fleksibel Google membolehkan pengguna meningkatkan keupayaan perkakasan mereka sendiri dan bekerjasama dari mana-mana sahaja di dunia. Walau bagaimanapun, ia tidak datang tanpa pengorbanan. Ekosistem sumber terbuka bermakna mempunyai kelemahan yang sangat ingin dieksploitasi oleh penggodam. Itulah sebabnya ramai orang memilih sistem keselamatan terkemuka Apple dan menandai produk Google sebagai tidak selamat.

Tetapi ia tidak seram seperti yang didengari. Pada penggunaan pertama anda, ciri keselamatan telefon Android anda diaktifkan. Anda tidak boleh memuat turun daripada sumber yang tidak dipercayai melainkan anda mematikan tetapan atau jailbreak telefon anda. Malah Chromebook anda adalah kubu yang tidak dapat ditembus melainkan anda berusaha keras untuk mengalih keluar semua ciri keselamatannya. Akhirnya, terpulang kepada anda untuk berhati-hati semasa meneroka web dan kandungannya.

BACA:

Patutlah tak sempat selamatkan diri, Polis dedah air sungai naik sampai 10 meter!

Ahmad Maslan tiba-tiba dedah berapa nilai harta kerajaan yang tinggal, nilainya mengejutkan ramai orang!