RM1 juta lebih dibelanja untuk ubah suai, perabot baru di Jabatan Perdana Menteri

Sumber

Lebih RM1 juta telah dibelanjakan untuk pejabat menteri dan timbalan menteri di Jabatan Perdana Menteri sejak dua tahun kebelakangan ini.

Dalam jawapan bertulis kepada Dewan Rakyat, Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob mengatakan sejumlah RM1,073,580 dibelanjakan untuk pengubahsuaian dan perabot.

RM1 juta lebih dibelanja untuk ubah suai, perabot baru di Jabatan Perdana Menteri

Ismail menjawab soalan Hannah Yeoh (Segambut-PH) mengenai perincian menteri dan timbalan menteri yang melakukan pengubahsuaian ke pejabat mereka pada tahun 2020 atau 2021, termasuk pembelian perabot baru.

Dia juga meminta untuk menyatakan kos dan syarikat yang terlibat.

Sebagai tindak balas, Ismail mengatakan bahawa RM380,000 dibelanjakan untuk mengubahsuai pejabat menteri undang-undang de facto, dengan RM90,000 lagi dibelanjakan untuk perabot baru. Kedua-duanya dilakukan oleh Puncak Interaktif Sdn Bhd.

Sementara itu, RM192,870 dibelanjakan untuk mengubahsuai pejabat timbalan menteri undang-undang de facto, dengan tambahan RM10,000 digunakan untuk membeli perabot baru. Kerayong Indah Enterprise disenaraikan sebagai kontraktor.

Sebanyak RM145,977 dibelanjakan untuk pengubahsuaian pejabat menteri dan timbalan menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Sabah dan Sarawak). Kos perabot berjumlah RM254,733, dengan kontrak akan diserahkan kepada Sega Elektrik Sdn Bhd.

Ismail mengatakan bahawa pengubahsuaian dan penggantian perabot lama dilakukan mengikut garis panduan dan peraturan untuk merancang bangunan oleh jawatankuasa piawaian dan kos di bawah Unit Perancang Ekonomi, yang merupakan agensi di bawah Jabatan Perdana Menteri.

Berita Penuh : https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2021/09/21/lebih-rm1-juta-dibelanja-untuk-ubah-suai-perabot-di-jpm/

BACA JUGA : Terkini !!! Individu dewasa lengkap vaksin sudah capai 80%

CATEGORIES

COMMENTS

Wordpress (0)