Ribuan belum divaksin boleh berkumpul di PPV, 220 MP dah divaksin tak boleh?

Ribuan belum divaksin boleh berkumpul di PPV, 220 MP dah divaksin tak boleh?.

Sidang Dewan Rakyat yang akan bermula pada Isnin ini dianggap sebagai ‘kepalsuan politik’ apabila tiada sebarang usul akan dibentang sekali gus sukar untuk menentukan kerajaan Perikatan Nasional (PN) memperoleh majoriti atau sebaliknya.

Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Ahmad Maslan berkata, langkah menghalang ahli Parlimen mengemukakan usul itu menyebabkan sebarang pengundian tidak akan dilakukan termasuk terhadap Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Ribuan

Ahmad (tiga dari kanan) menyerahkan agihan daging korban secara pandu lalu di Api-Api, Pontian pada Rabu.

“Jika tiada sebarang usul dibentang kali ini, maka sukar untuk melihat kerajaan pada hari ini memiliki majoriti atau tidak.

“Saya fikir jika ada usul undi percaya atau tidak kepada Muhyiddin Yassin, perkara itu juga tidak akan dilakukan.

“Justeru, saya melihat semacam wujud kepalsuan politik dari segi kedudukan terhadap Muhyiddin Yassin kerana tiada pengundian,” katanya selepas menyerahkan agihan daging korban secara pandu lalu kepada wakil-wakil penduduk di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Pulai Sebatang di Api-Api, di sini pada Rabu.

Sebanyak 720 kilogram (kg) daging korban diagihkan kepada 120 wakil di kawasan DUN Pulai Sebatang dan Benut.

Ahmad yang juga Ahli Parlimen Pontian turut menganggap sidang Dewan Rakyat kali ini sebagai taklimat sahaja kepada ahli- ahli Parlimen.

Justeru, beliau menggesa agar 222 ahli Parlimen daripada pembangkang dan kerajaan dibenarkan mengikuti sesi persidangan kali ini bagi membolehkan perbincangan berhubung Covid-19 dilakukan lebih baik seterusnya mencapai matlamat.

“Semua ahli Parlimen sudah divaksin, jadi apa salahnya dibenarkan semuanya bersidang bersama. Malah pelbagai langkah keselamatan termasuk cermin penghadang sudah dilakukan selain proses nyah cemar yang kerap dilakukan.

“Sekiranya ribuan penerima vaksin yang belum divaksin pun boleh berkumpul di ribuan lokasi Pusat Pemberian Vaksin (PPV) seluruh negara, mengapa semua ahli Parlimen yang sudah lengkap dos vaksin tidak boleh berkumpul,” katanya.

Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat, Datuk Mohd Rashid Hasnon pada Ahad lalu dilaporkan berkata, Jawatankuasa Dewan Rakyat akan mencadangkan sidang Dewan Rakyat yang bermula 26 Julai ini, dihadkan kepada hanya 80 ahli Parlimen dalam satu sesi persidangan secara bersemuka, manakala bakinya menyertai secara maya.

Mohd Rashid berkata, jawatankuasa terbabit akan mencadangkan setiap sesi persidangan dihadiri seramai 44 ahli Parlimen kerajaan dan 36 ahli Parlimen pembangkang.

Sebelum itu Mohd Rashid dilaporkan berkata, ahli Parlimen boleh mengemukakan pertanyaan pada Persidangan Khas Dewan Rakyat selama lima hari mulai 26 Julai ini.

Katanya, ahli Parlimen penyokong kerajaan dan pembangkang tidak akan dihalang jika mahu mengemukakan sebarang pertanyaan.

Mesyuarat Khas Penggal Ketiga Parlimen Ke-14 diadakan selama lima hari bermula 26 hingga 29 Julai dan 2 Ogos ini bagi Dewan Rakyat manakala Dewan Negara pula bersidang selama tiga hari mulai 3 hingga 5 Ogos ini.

Berita Penuh : https://www.sinarharian.com.my/article/151093/BERITA/Politik/Sidang-Dewan-Rakyat-Ahmad-Maslan-anggap-wujud-kepalsuan-politik

BACA JUGA : Padah ziarah kubur, lelaki dikompaun RM2,000