Remaja lain sibuk enjoy musim cuti sekolah, sekali lain pula jadi dengan remaja ini bapa tiri halau bapa kandung pula tak terima

Remaja lain sibuk enjoy musim cuti sekolah, sekali lain pula jadi dengan remaja ini bapa tiri halau bapa kandung pula tak terima.

Seorang remaja cekal berdepan dengan pengalaman pahlt selepas ibu bapanya berpisah.

Malah, dia tiada tempat untuk berteduh kerana kedua ibu bapa tiri bermasalah.

Remaja lain sibuk enjoy musim cuti sekolah, sekali lain pula jadi dengan remaja ini bapa tiri halau bapa kandung pula tak terima

Tiba-tiba bapa tiri tidak suka

Kisah sedih remaja berusia 14 tahun itu dimuat naik oleh seorang aktivis kemasyarakatan dikenali sebagai Natipah Abu di Facebook. Pada awalnya, pelajar lelaki itu bersama adik-beradiknya diterima baik oleh bapa tiri namun segalanya berubah apabila hanya dia seorang sahaja yang dibencl oleh suami baru ibu kandungnya.

Hari ini rumah kita mencatat sejarah tersendiri. Menerima penghuni paling muda. 14 tahun untuk menumpang teduh.

Anak ini mangsa pencer41an. Ibu kahwin lain. Pada awalnya ayah baru menerima mereka adik-beradik baik-baik saja. Namun entah mana silapnya segala berubah sehinggalah ayah baru mula membenck anak bongsu dari tiga adik-beradik.

Lebih pilu, bapa tirinya enggan bertanggungjawab ke atas dirinya walaupun sesen serta tidak mengizinkan untuk tinggal bersama di rumah mereka.

Ayah baru meletakkan syarat tidak menerima dia, tidak akan bertanggungjawab ke atas keperluan walau sesen pun bahkan tidak membenarkan dia tinggal di rumah mereka.

Ketika cuti persekolahan, si ibu berada dalam fasa untuk menuntut pencer41an terhadap suami barunya dan kini menetap di sebuah rumah transit untuk wanita di Kuala Lumpur.

Cuti persekolahan, si ibu dalam fasa menuntut cerai dengan ayah baru dan kini berada di sebuah rumah transit untuk wanita di Kuala Lumpur.

Ada masalah dengan ibu tiri pula

Difahamkan, bapa tirinya mula membenclkan remaja berkenaan kerana dia berg4duh dengan salah seorang anak kandungnya.

Bukan itu sahaja, pelajar Tingkatan 2 ini pernah ke rumah bapa kandungnya, namun timbul pula masalah dengan ibu tiri. Dia pergi ke Rumah Qaseh Ayah dari Kuala Lumpur dengan menaiki bas ekspres.

Dia tiada tempat berlindung. Tadi, dia tiba di Rumah Qaseh Ayah kita dari Kuala Lumpur dengan menaiki bas ekspres.

Entah apa lah perasaan dia agaknya melalui saat-saat sukar dalam hidupanya. Dulu pernah hidup bahagia di sisi ibu kini terp4ksa bawa diri. Terk0rban dan menjadi k0rban.

InsyaAllah dia akan baik-baik saja di bawah jagaan kita. Anak pintar yang sedang belajar di MRSM akan kita jaga dan bantu sebaik mungkin.

Komen Netizen

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata netizen sebak mengenangkan remaja tersebut seolah-olah disisihkan oleh kedua-dua ibu serta bapa tirinya. Oleh itu, mereka mendoakan agar dia berhasil menjadi pelajar yang pintar di sekolah sekali gus berjaya dalam kehidupan dewasa kelak.

BACA:

Selalu kita dengar pasal artis masuk Islam, ini senarai artis yang keluar islam kerana cinta

‘Minggu lepas bagi RM200 takkan dah habis?’, Suami persoal nafkah tak cukup sekali jawapan padu isteri buat puas hati