Ramai tak tahu rupanya kini whatsapp boleh hantar gambar dan video HD, ini caranya

WhatsApp telah melancarkan pilihan baharu yang membolehkan pengguna menghantar foto dan video melalui platform pemesejan dalam resolusi tinggi.

Teruskan membaca untuk mengetahui cara ia dilakukan.

WhatsApp telah mengeluarkan kemas kini yang membolehkan pengguna iPhone dan Android menghantar foto dan video dalam resolusi tinggi,

Ramai tak tahu rupanya kini whatsapp boleh hantar gambar dan video HD, ini caranya

akhirnya menangani had perkongsian media berkualiti rendah perkhidmatan tersebut.

Dipanggil “kualiti HD”, pilihan itu bermakna pengguna boleh menghantar foto dan video yang lebih jelas dengan pemampatan minimum.

Imej yang ditangkap pada iPhone, sebagai contoh, kini boleh dihantar dalam resolusi 3024 x 4032, berbanding resolusi maksimum 920 x 1280 sebelumnya, manakala video boleh dihantar dalam resolusi 1280 × 718, bukannya 848 × 476.

Penerima foto/video HD akan melihat label HD di penjuru imej, menunjukkan bahawa mereka telah menerima versi kualiti yang lebih tinggi dan semua media resolusi tinggi dilindungi di bawah penyulitan hujung ke hujung WhatsApp.

Untuk mendapatkan akses kepada ciri tersebut, kemas kini WhatsApp kepada versi terkini, kemudian ikuti langkah ini. (Nota: Jika anda tidak melihat pilihan HD yang diterangkan di bawah, pelancaran ciri belum lagi disiarkan secara langsung di rantau anda.)

whatsapp gambar hd 1

Dalam urutan sembang, ketik butang Kamera .

  • Pilih imej atau video daripada pustaka media anda untuk dihantar.
  • Ketik butang HD yang terletak di bahagian atas skrin, sebelah kiri alatan penyuntingan imej/video yang lain.
  • Pilih kualiti HD dalam pop timbul yang muncul, kemudian ketik Selesai .
  • Ketik butang Hantar .

whatsapp gambar hd 1

Menurut Meta, jika sambungan internet pengguna adalah jalur lebar yang rendah, mereka akan menerima foto dan video dalam Kualiti Standard, dan akan dapat memilih untuk mengekalkan versi standard atau menaik tarafnya kepada HD jika tersedia.

BACA: Baju mak, setahun aku simpan sampai hilang bau bendang, malam-malam kalau teringat arwah mak aku menangis sampai sesak nafas, bapak mula tak keruan lepas mak pergi