Ramai persoal apa sumbangan Lim Kit Siang sampai dapat gelaran ‘Tan Sri’, rupanya ini sumbangan dia ramai tak perasan

Ramai persoal apa sumbangan Lim Kit Siang sampai dapat gelaran ‘Tan Sri’, rupanya ini sumbangan dia ramai tak perasan.

Veteran DAP Lim Kit Siang dihujani ucapan tahniah daripada wakil rakyat parti berkenaan selepas Istana Negara menganugerahkannya gelaran “Tan Sri” hari ini.

Gelaran berkenaan adalah darjah kebesaran persekutuan kedua tertinggi, selepas anugerah tertinggi yang membawa gelaran Tun.

Ramai persoal apa sumbangan Lim Kit Siang sampai dapat gelaran 'Tan Sri', rupanya ini sumbangan dia ramai tak perasan

Ahli Parlimen Jelutong, RSN Rayer, berkata gelaran berkenaan sudah sepatutnya diberikan kepada bekas pemimpin DAP itu, yang digambarkannya sebagai seorang negarawan teladan.

“Ini sesuatu yang tepat pada masanya dan memang layak untuk seorang yang telah mengabdikan hidupnya kepada demokrasi dan tadbir urus yang baik,” katanya kepada FMT.

“Terima kasih kepada Yang di-Pertuan Agong dan perdana menteri kerana mengiktiraf sumbangan beliau kepada perkembangan politik dan demokrasi negara.”

Exco negeri Pulau Pinang yang juga Adun Tanjung Bungah, Zairil Khir Johari, senada dengan Rayer, sambil menambah bahawa Kit, gelaran yang selalu digunakan untuk Lim, adalah “seorang anak Malaysia yang cemerlang yang telah mengabdikan hampir seluruh hidupnya kepada negara dan rakyat.”

Naib pengerusi DAP yang juga Ahli Parlimen Seputeh, Teresa Kok pula berkata, pemimpin dan ahli akar umbi parti itu gembira bahawa sumbangan Lim kepada politik negara dan pembangunan negara selama setengah abad terakhirnya akhirnya diiktiraf.

“Saya telah membaca mesej dalam kumpulan perbincangan di semua gembira (untuknya). Mereka berpendapat bahawa beliau berhak menerimanya ,” katanya.

Rayer juga berkata bahawa keputusan Lim untuk menerima gelaran itu sekarang menunjukkan beliau berpegang kepada tradisi lama parti bahawa tiada seorang pun wakil rakyatnya harus menerima anugerah negeri atau persekutuan semasa berkhidmat.

“Ia adalah konvensyen tidak rasmi (yang telah dilaksanakan) sejak zaman mendiang Karpal Singh, yang sentiasa berpegang bahawa Ahli Parlimen atau Adun yang sedang berkhidmat (daripada DAP) tidak boleh menerima sebarang gelaran kehormat,” tambahnya.

Lim mengumumkan pada Mac tahun lalu bahawa beliau bersara selepas 56 tahun aktif dalam politik dan tidak akan bertanding dalam PRU15.

Beliau telah menjadi ahli jawatankuasa eksekutif pusat DAP (CEC) sejak 1966, bermula sebagai setiausaha organisasi kebangsaan sebelum kemudiannya memegang jawatan setiausaha agung selama 30 tahun dari 1969.

Beliau telah berkhidmat dalam beberapa kawasan Parlimen sepanjang kerjayanya dalam politik sebagai Ahli Parlimen, bermula dengan Bandar Melaka dari 1969 hingga 1974. Ini diikuti oleh Kota Melaka (1974-1978), Petaling (1978-1982), Kota Melaka (1982-1986), Tanjong (1986-1999), Ipoh Timor (2004-2013), Gelang Patah (2013-2018), dan Iskandar Puteri (2018-2022).

Perjalanan beliau dalam politik Malaysia adalah penuh liku, kerana bersama anaknya Lim Guan Eng, beliau ditahan tanpa bicara selama 18 bulan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) pada Oktober 1987 selepas Operasi Lalang ketika pentadbiran Dr Mahathir Mohamad.

Mereka adalah tahanan terakhir yang dibebaskan pada April 1989.

baca: 

‘Jangan jadikan isu agama sebagai polemik, perbalahan politik!’ , Agong sekolahkan pemimpin politik pembangkang?

Gara-gara lupa bagi ayam makan, sekali lain pula jadi bila jemaah haji tiba-tiba minta pesawat hantar balik rumah