PRU15 adalah pilihanraya terakhir, Ismail Sabri berhasrat tinggalkan dunia politik

PRU15 adalah pilihanraya terakhir, Ismail Sabri berhasrat tinggalkan dunia politik. Susulan keputusan UMNO yang mengecewakan semasa Pilihan Raya Umum ke-15, survival dan masa depan parti itu dipersoalkan.

Keputusan itu menyaksikan beberapa bekas pemimpin UMNO yang terkenal tidak dipilih semula oleh rakyat dan menyebabkan sebahagiannya keluar dari politik.

Baru-baru ini, menurut laporan BH , Bekas perdana menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata beliau bersedia untuk berhenti daripada politik arus perdana selepas lebih 3 setengah dekad terlibat secara aktif.

PRU15 adalah pilihanraya terakhir, Ismail Sabri berhasrat tinggalkan dunia politik

Naib Presiden UMNO itu mendedahkan bahawa beliau pada mulanya merancang persaraannya akan berlaku selepas pilihan raya umum ke-14 (PRU14), walaupun ia tidak menjadi kenyataan berikutan pelantikannya sebagai ketua kerajaan pada Ogos 2021.

“Saya merancang sekiranya saya menang pada PRU14, saya akan menjadi menteri, selepas itu saya akan meletakkan jawatan dan dilantik sebagai senator. Selepas tamat jawatan senator, saya akan segera berhenti daripada politik.”

“Sebenarnya, saya telah merancang untuk berehat selepas PRU14, tetapi takdir saya menjadi perdana menteri ,” katanya.

Dengan krisis berterusan dalam UMNO berikutan prestasi pilihan raya paling teruk parti itu, Ismail Sabri berkata PRU15 akan menjadi yang terakhir baginya.

Sementara itu, Ismail Sabri merupakan antara pemimpin UMNO yang difahamkan mengkritik beberapa keputusan kepimpinan parti baru-baru ini termasuk pemecatan pemimpin parti.

Beliau melahirkan kebimbangan bahawa pemecatan dan penggantungan hanya akan membawa kepada kehilangan lagi sokongan terhadap kumpulan politik.

“Keputusan untuk menyingkirkan satu pasukan untuk mengekalkan yang lain hanya akan mengakibatkan konflik, dengan berkesan menyebabkan kemerosotan dalam sokongan. Inilah sebabnya saya bimbang tentang masa depan UMNO.”

“Terdapat sedikit bilangan ahli baharu yang mahu menyertai UMNO, dan yang sedia ada telah keluar. Mungkin keadaan sekarang lebih aman kerana tiada lagi pencacai, tetapi sokongan kepada parti semakin berkurangan ,” jelasnya.

BACA:

“Dia buli saya, hina saya, kata-katanya tergiang-ngiang di telinga,” punca bos ditikam hingga mati oleh pekerja

Zus Coffee perkenal roti sosej berperisa ‘kulat’, ini reaksi pelanggan