Program sarapan percuma dapat mengurangkan beban ibu bapa bekerja, jimatkan wang perbelanjaan

Rata-rata ibu bapa menyokong hasrat kerajaan melaksanakan Program Sarapan Percuma (PSP) yang diumumkan Menteri Pendidikan Dr Maszlee Malik Isnin lepas, dan menganggap langkah itu akan dapat mengurangkan beban ibu bapa yang bekerja sekaligus menjimatkan masa dan wang perbelanjaan harian.

Seorang penjawat awam, Azura Ahmad, 35, berkata cadangan kerajaan untuk memberi sarapan percuma kepada pelajar dapat memastikan setiap anak-anak mendapat sarapan pagi yang shat.

Menurutnya ia juga dapat mengurangkan beban ibu bapa terutama bagi mereka yang tidak sempat menyediakan sarapan pagi atas faktor kekangan masa terutamanya ibu bapa yang bekerja jauh.

“Ibu bapa yang bekerja jauh sebagai contoh terpaksa melalui perjalanan jauh dari Seremban untuk bekerja di Kuala Lumpur, menyebabkan adakalanya mereka tidak sempat menyediakan sarapan pagi.

“Bagi menjimatkan masa ada yang menyediakan makanan secara ringkas seperti mengoreng nugget atau sosej. Paling tidak pun memberi duit kepada anak-anak untuk membeli makanan sendiri dan sudah tentu kita tidak tahu sama ada makanan yang dibeli mereka benar-benar berkhasiat, bersih ataupun tidak,” katanya ketika ditemui Bernama di sini, hari ini.

Tambahnya lagi, PSP dapat mengurangkan beban keluarga yang susah dan kurang berkemampuan terutama dalam keadaan ekonomi yang tidak menentu ini.

Sementara itu, seorang penduduk Nilai, Mohamad Faruq Yunus, 31, yang juga merupakan kakitangan kerajaan berkongsi pandangan sama dan menyifatkan PSP dapat menjimatkan wang perbelanjaan harian.

“Dengan adanya PSP ini ia secara tidak langsung menjimatkan masa ibu bapa yang bekerja untuk menghantar anak terus ke sekolah selain menjimatkan wang perbelanjaan sekolah.

“Saya beri belanja sekolah kepada anak RM5 sehari dan mungkin dengan adanya sarapan percuma ini boleh menjimatkan RM2 hanya untuk sarapan pagi sekali gus meringankan bebangan perbelanjaan bulanan keluarga yang mempunyai tanggungan anak ramai,” katanya.

Bagi ibu salah seorang murid Sekolah Kebangsaan Desa Jasmin, Norafizah Abu Zahar, 37, selain membantu menjimatkan masa bagi ibu bapa yang sibuk bekerja, program PSP ini boleh melatih dan menerapkan nilai-nilai murni terhadap pelajar dari awal usia.

“Melalui PSP, pelajar turut dididik mengenai disiplin dan kebersihan kerana selepas makan mereka perlu mengemas sendiri pinggan yang digunakan. Jadi ia memberi perkembangan positif dalam mendidik anak-anak ini supaya lebih bertanggungjawab,” katanya.

Bagaimanapun, terdapat ibu bapa yang berharap pemberian makanan bagi sarapan percuma kepada perlu sekolah rendah ini perlu seimbang dan berkhasiat.

Seorang kakitangan Universiti Sains Islam Malaysia, Mohamad Rozaymie Zaily, 33, berkata pihak yang bertanggungjawab menguruskan penyediaan sarapan pagi itu perlu menyediakan makanan secara sihat dan berkhasiat.

“Program ini baik kerana ia memastikan anak-anak ini bersarapan di sekolah namun pihak sekolah atau pihak kantin perlu memastikan penyediaan makanan ini secara sihat dan nutrisi bukan makanan segera atau makanan proses,” katanya.

PSP akan menggunakan kaedah pengurusan Rancangan Makanan Tambahan (RMT) sedia ada dan sarapan ini nanti akan disediakan oleh pengendali kantin di setiap sekolah terlibat.

PSP dicadang untuk dilaksanakan selama 30 minit, antara pukul 7.00 dan 8.30 pagi bagi sekolah sesi pagi dan antara pukul 12 tengah hari dan 4.00 petang bagi sekolah sesi petang.

BERNAMA

COMMENTS

Wordpress (0)