Program PLKN tidak akan ganggu pelajar SPM, hanya sasar golongan belia 16-35 tahun – Menteri

Hanya belia yang tamat peperiksaan SPM akan dipilih menjalani latihan asas ketenteraan di bawah Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) yang dihidupkan semula, kata Datuk Seri Mohamad Hasan.

Walaupun program itu disasarkan kepada golongan belia antara 16 hingga 35 tahun,

Menteri Pertahanan memberi jaminan ia tidak akan menghalang pelajar menghadapi peperiksaan SPM.

Program PLKN tidak akan ganggu pelajar SPM, hanya sasar golongan belia 16-35 tahun - Menteri

“Fasa 1 akan melibatkan penyertaan di peringkat sekolah, manakala Fasa 2 selepas fasa persekolahan iaitu selepas peperiksaan SPM,” katanya dalam jawapan bertulis kepada Dr Mohammed Taufiq Johari (PH-Sungai Petani) di Dewan Rakyat pada Selasa (31 Okt).

Mohamad berkata Fasa 1 akan melibatkan pelajar Tingkatan Empat dan menjurus kepada aktiviti kokurikulum beruniform seperti polis, bomba dan pengakap.

“Oleh itu, pelaksanaannya tidak akan melibatkan pelajar Tingkatan Lima bagi membolehkan mereka membuat persediaan menghadapi peperiksaan SPM,” katanya.

Di bawah cadangan PLKN yang dihidupkan semula, beliau berkata peserta di bawah Fasa 2 akan menjalani latihan selama 45 hari, 90% daripadanya akan melibatkan latihan asas ketenteraan dan selebihnya, pembinaan negara.

Memacu perubahan kemampanan
Mohamad berkata 13 kem Askar Wataniah di seluruh negara termasuk Pusat Latihan Polis (Pulapol) di Kuala Lumpur akan digunakan untuk latihan PLKN Fasa 2.

Beliau berkata PLKN 3.0 yang dihidupkan semula akan menelan belanja RM100 juta setahun berbanding RM500 juta untuk program sebelumnya.

Khidmat Negara diperkenalkan pada 2004 melibatkan pemilihan rawak belia yang berumur 18 tahun untuk program wajib tiga bulan.

BACA JUGA: Mindef sedang mengkaji langkah menggunakan doktor haiwan ATM dalam program NS

Ia telah dihentikan pada 2015 dan diperkenalkan semula pada tahun berikutnya dengan penyertaan akan dijadikan pilihan menjelang 2019.

Walau bagaimanapun, ia telah dibatalkan pada Ogos 2018.

Pada 2021, pentadbiran terdahulu bersetuju bahawa menteri pertahanan akan menubuhkan jawatankuasa khas untuk mengkaji kemungkinan menghidupkan semula program itu dengan templat baharu.

Tiada tempoh masa khusus diberikan untuk memperkenalkan semula program ini.

Pada 9 Okt lepas, Mohamad bersetuju dengan cadangan ahli Parlimen supaya perkara itu diteliti oleh Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen untuk input lanjut.

BACA: Penduduk menjerit jumpa lombong emas depan rumah, sekali ini yang jadi bila kerajaan Pahang dapat tahu