Politik negara tak stabil, KPN dilapor arah cuti Polis dibekukan

Politik negara tak stabil, KPN dilapor arah arah cuti Polis dibekukan. Perubahan kerajaan yang bakal berlaku? Pandemik yang semakin teruk? Apa pun alasannya, keputusan terbaru Bukit Aman untuk membekukan cuti pegawai polis menimbulkan pelbagai teka-teki.

Semalam, surat pekeliling yang dikeluarkan kepada semua pegawai polis menjadikan negara ini dalam keadaan berjaga-jaga. Notis itu dimaklumkan mengenai pembekuan cuti bagi semua pegawai kanan dan atasan.

Pekeliling bertarikh semalam menyatakan bahawa Ketua Polis Negara Datuk Seri Acryl Sani Abdullah Sani telah mengarahkan semua permohonan cuti dibekukan.

Arahan ini tertakluk pada semua jenis cuti domestik, asing, dan antara daerah dan berkuatkuasa serta merta.

Juga dinyatakan bahawa pembekuan, yang akan mempengaruhi 80% kekuatan 137,500 anggota sejajar dengan Ops Aman, akan berkuatkuasa sehingga diberitahu kelak.

“Pembekuan cuti adalah untuk memastikan semua pegawai kanan polis dan pegawai atasan berada dalam keadaan siap dan dapat dikerahkan bila-bila masa saja,” surat edaran yang ditandatangani oleh pengarah pengurusan Bukit Aman, Datuk Zaini Jass.

Politik

“Pengecualian untuk pembekuan cuti hanya akan diberikan untuk perkara kecemasan atau atas alasan belas kasihan atau alasan yang munasabah, bergantung pada persetujuan dan kebenaran ketua jabatan masing-masing.”

Ia mengatakan semua pengarah jabatan polis, pesuruhjaya negeri dan ketua polis harus memastikan bahawa arahan itu diedarkan kepada semua pegawai dan dipatuhi oleh semua pegawai kanan dan rendah di bawah bidang tugas mereka.

BACA JUGA : Cukup-cukuplah menyusahkan banyak pihak, berhentilah Muhyiddin

Pembekuan cuti untuk semua polis berlaku berikutan krisis kepemimpinan yang dihadapi oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin ekoran ahli parlimen Umno menarik sokongan mereka kepada perdana menteri minggu lalu yang menyebabkan beliau kehilangan majoriti di Dewan Rakyat.

Dilaporkan semalam bahawa Istana Negara telah meminta speaker Dewan Rakyat untuk menyatakan jumlah anggota parlimen yang menyokong Muhyiddin.

Semasa pertemua sebelum kabinet Muhyiddin dengan Yang di-Pertuan Agong pada hari Rabu, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dimaklumkan telah menyatakan pandangannya kepada Muhyiddin mengenai sokongan yang terakhir di Parlimen.

Ini berikutan blok pembangkang mengutus surat ke istana sejak tiga hari terakhir untuk menunjukkan bahawa parti masing-masing tidak menyokong Muhyiddin atau kerajaan Perikatan Nasional.

Dengan tidak ada seorang pun anggota Parlimen yang tampil mendapat sokongan majoriti untuk membentuk kerajaan berikutnya, Muhyiddin akan menguji sokongannya dengan undi percaya di Parlimen pada 7 September.

Berita penuh : https://www.thevibes.com/articles/news/38074/igp-freezes-cops-leave-as-pm-faces-leadership-crisis

BACA: Gempar !!! PN sedang berusaha bentuk jajaran baharu bersama Warisan, Pejuang?