PNB jual bangunan MIDF 21 tingkat kepada syarikat Singapura dengan harga RM140 juta

PNB jual bangunan MIDF 21 tingkat kepada syarikat Singapura dengan harga RM140 juta

Permodalan Nasional Bhd (PNB) dilaporkan menjual Menara MIDF 21 tingkat di Jalan Raja Chulan kepada JD Hospitality Sdn Bhd yang berpusat di Singapura dengan harga sekitar RM140 juta.

Harga jualan untuk menara itu dianggarkan berjumlah RM875 perkaki persegi ketika bangunan itu mula dijual lebih dari 18 bulan yang lalu, menurut The Edge Weekly.

Pengurus dana sebelum ini mengesahkan bahawa ia sedang dalam proses penjualan tetapi tidak dapat mendedahkan butiran mengenai harga sebelum menyelesaikan perjanjian tersebut.

Dilaporkan bahawa pemilik baru mungkin mempertahankan bangunan tersebut sebagai bangunan pejabat tetapi dapat mengubahnya kembali sebagai hotel di tahap selanjutnya.

Anak syarikat PNB Malaysian Industrial Development Finance Bhd (MIDF) kini merupakan penyewa tunggal bangunan tersebut.

Penyedia perkhidmatan kewangan dijadualkan untuk mengosongkan premis dan berpindah ke menara tertinggi PNB 118 di Malaysia pada separuh kedua tahun 2022.

Pada mulanya, pejabat baru MIDF di PNB 118 dijadualkan siap pada akhir 2021 tetapi tarikh siap sekarang telah dipindahkan ke suku kedua tahun 2022 kerana gangguan yang disebabkan oleh Perintah Kawalan Pergerakan.

Dilaporkan bahawa penjualan menara itu akan membolehkan pengurus dana memberikan pulangan yang berterusan kepada pemegang unitnya sambil terus mencari peluang untuk mengoptimumkan pelaburannya dengan mengkaji portfolio asetnya, termasuk harta tanahnya.

Mingguan itu mengatakan sekurang-kurangnya dua sumber yang berasingan telah menunjukkan bahawa rancangan pemilik baru akan mengubah bangunan itu menjadi hotel setelah pajakan MIDF berakhir.

Menurut laman web Suruhanjaya Syarikat Malaysia, JD Hospitality dimiliki 70 peratus oleh MES Group Holdings Pte Ltd yang berpangkalan di Singapura dan 30 peratus oleh Abdul Rawoof Shah VM Kader.

Laman web MES menyatakan bahawa ia menguruskan portfolio pelaburan harta tanah, termasuk penginapan tenaga kerja, kemudahan dan perkhidmatan logistik dan gudang bersepadu, hotel warisan, ruang pejabat dan penginapan pelajar.

Dilaporkan bahawa PNB telah memperoleh Menara MIDF pada tahun 2009.

Bangunan ini mempunyai keluasan lantai kasar 190,000 kaki persegi dan luas ruang bersih 160,000 kaki persegi.

Menara MIDF yang berusia 41 tahun terletak di antara Menara Affin dan Holiday Inn Express di Jalan Raja Chulan.

Sebelumnya disebut Kompleks Kewangan, Menara MIDF adalah aset pegangan bebas, menempati petak seluas 36.382 kaki persegi.

Bangunan ini mempunyai dua tingkat tempat letak kereta bawah tanah dengan 208 tempat letak kereta. –NST