Pisang punyai radioaktif macam nuklear? Bahayanya! Ini komen pakar sains

Pisang punyai radioaktif macam nuklear? Bahayanya! Ini komen pakar sains. Sebutan mudah perkataan “radiasi” sering menimbulkan ketakutan pada orang.

Bagi yang lain, seronok memikirkan sedikit pendedahan kepada sinaran boleh menjadikan anda adiwira seterusnya, sama seperti Hulk .

Tetapi adakah benar pada dasarnya semua di sekeliling kita adalah radioaktif, malah makanan yang kita makan?

Pisang punyai radioaktif macam nuklear? Bahayanya! Ini komen pakar sains

Anda mungkin pernah mendengar pisang adalah sedikit radioaktif, tetapi apakah maksudnya sebenarnya? Dan walaupun kita bukan wira-wira, adakah badan manusia juga radioaktif?

Apakah radiasi?

Sinaran ialah tenaga yang bergerak dari satu titik ke titik lain, sama ada sebagai gelombang atau zarah. Kita terdedah kepada radiasi dari pelbagai sumber semula jadi dan tiruan setiap hari.

Sinaran kosmik dari Matahari dan angkasa lepas, sinaran dari batu dan tanah, serta radioaktiviti dalam udara yang kita sedut dan dalam makanan dan air kita, semuanya merupakan sumber sinaran semula jadi.

Pisang adalah contoh biasa sumber sinaran semula jadi. Mereka mengandungi tahap kalium yang tinggi, dan sejumlah kecil ini adalah radioaktif. Tetapi tidak perlu melepaskan smoothie pisang anda – jumlah sinaran adalah sangat kecil, dan jauh lebih rendah daripada ” sinasan latar belakang ” semula jadi yang kita terdedah setiap hari.

Sumber sinaran tiruan termasuk rawatan perubatan dan X-ray, telefon bimbit dan talian kuasa. Terdapat salah tanggapan umum bahawa sumber sinaran buatan adalah lebih berbahaya daripada sinaran semula jadi. Walau bagaimanapun, ini tidak benar.

Tiada sifat fizikal yang menjadikan sinaran buatan berbeza atau lebih merosakkan daripada sinaran semula jadi. Kesan berbahaya adalah berkaitan dengan dos, dan bukan dari mana datangnya pendedahan.

Apakah perbezaan antara sinaran dan radioaktiviti?
Perkataan ” sinaran ” dan ” radioaktiviti ” sering digunakan secara bergantian. Walaupun kedua-duanya berkait, mereka bukanlah perkara yang sama.

Radioaktiviti merujuk kepada atom tidak stabil yang mengalami pereputan radioaktif. Tenaga dibebaskan dalam bentuk sinaran apabila atom cuba mencapai kestabilan, atau menjadi tidak radioaktif.

Keradioaktifan bahan menerangkan kadar ia mereput, dan proses ia mereput. Jadi radioaktiviti boleh dianggap sebagai proses di mana unsur dan bahan cuba menjadi stabil, dan sinaran sebagai tenaga yang dibebaskan hasil daripada proses ini.

Sinaran mengion dan tidak mengion
Bergantung kepada tahap tenaga, sinaran boleh dikelaskan kepada dua jenis.

Sinaran mengion mempunyai tenaga yang cukup untuk mengeluarkan elektron daripada atom, yang boleh mengubah komposisi kimia sesuatu bahan. Contoh sinaran mengion termasuk sinar-X dan radon (gas radioaktif yang terdapat dalam batu dan tanah).

Sinaran bukan pengion mempunyai tenaga yang kurang tetapi masih boleh merangsang molekul dan atom, yang menyebabkan mereka bergetar lebih cepat. Sumber biasa sinaran bukan pengion termasuk telefon bimbit, talian kuasa dan sinaran ultraungu (UV) daripada Matahari.

Gambar rajah spektrum elektromagnet dari radio ke sinar gamma.
Spektrum elektromagnet merangkumi semua jenis sinaran elektromagnet. (brgfx/Shutterstock)
Adakah semua radiasi berbahaya? Tidak juga
Sinaran tidak selalu berbahaya – ia bergantung pada jenis, kekuatan, dan berapa lama anda terdedah kepadanya.

Sebagai peraturan umum, semakin tinggi tahap tenaga sinaran, semakin besar kemungkinan ia menyebabkan kemudaratan. Sebagai contoh, kita tahu bahawa pendedahan berlebihan kepada sinaran mengion – katakan, daripada gas radon yang berlaku secara semula jadi – boleh merosakkan tisu manusia dan DNA .

Kami juga tahu bahawa sinaran bukan pengion , seperti sinaran UV dari Matahari, boleh memudaratkan jika orang itu terdedah kepada tahap keamatan yang cukup tinggi , menyebabkan kesan kesihatan yang buruk seperti melecur, kanser atau buta.

Yang penting, kerana bahaya ini diketahui dan difahami, ia boleh dilindungi daripada. Badan pakar antarabangsa dan kebangsaan menyediakan garis panduan untuk memastikan keselamatan dan perlindungan sinaran manusia dan alam sekitar.

Untuk sinaran mengion, ini bermakna mengekalkan dos di atas sinaran latar belakang semula jadi serendah yang boleh dicapai – contohnya, hanya menggunakan pengimejan perubatan pada bahagian badan yang diperlukan, mengekalkan dos yang rendah dan mengekalkan salinan imej untuk mengelakkan peperiksaan berulang.

Untuk sinaran bukan pengion, ini bermakna mengekalkan pendedahan di bawah had keselamatan . Sebagai contoh, peralatan telekomunikasi menggunakan sinaran bukan pengion frekuensi radio dan mesti beroperasi dalam had keselamatan ini .

Selain itu, dalam kes sinaran UV daripada Matahari, kita tahu untuk melindungi daripada pendedahan menggunakan pelindung matahari dan pakaian apabila tahap mencapai 3 dan ke atas pada indeks UV.

Sinaran dalam perubatan
Walaupun terdapat risiko yang jelas terlibat apabila ia berkaitan dengan pendedahan radiasi, ia juga penting untuk mengenali faedahnya. Satu contoh yang biasa ialah penggunaan sinaran dalam perubatan moden.

Pengimejan perubatan menggunakan teknik sinaran mengion, seperti sinar-X dan imbasan CT, serta teknik sinaran bukan pengion, seperti ultrasound dan pengimejan resonans magnetik ( MRI ).

Jenis teknik pengimejan perubatan ini membolehkan doktor melihat apa yang berlaku di dalam badan dan selalunya membawa kepada diagnosis yang lebih awal dan kurang invasif. Pengimejan perubatan juga boleh membantu untuk menolak penyakit serius.

Radiasi juga boleh membantu merawat keadaan tertentu – ia boleh membunuh tisu kanser , mengecutkan tumor atau bahkan digunakan untuk mengurangkan kesakitan .

Jadi adakah badan kita juga radioaktif? Jawapannya ya, seperti semua di sekeliling kita, kita juga sedikit radioaktif. Tetapi ini bukanlah sesuatu yang perlu kita risaukan.

Badan kita dibina untuk mengendalikan sejumlah kecil sinaran – itulah sebabnya tiada bahaya daripada jumlah yang kita terdedah dalam kehidupan harian biasa kita. Cuma, jangan harap sinaran ini akan menjadikan anda seorang adiwira dalam masa terdekat, kerana itu pastinya fiksyen sains.Perbualan

Sarah Loughran , Pengarah Penyelidikan dan Nasihat Sinaran (ARPANSA), dan Profesor Madya Adjung (UOW), Universiti Wollongong

BACA:

Pasangan budak 12 tahun kantoi berduaan dalam kebun dinikahkan

“Sejuk hati tengok Permaisuri Agong menutup aurat” Ini 10 ‘style’ tudung Raja Permaisuri Agong buat ramai puji

“Dalam Islam kemiskinan tidak dapat dihapuskan”, maknanya tak perlu bantu orang miskin menurut ahli parlimen Pas?