PH atau PN : Dua fraksi dalam Umno kini dalam dilema, menurut sumber

PH atau PN : Dua fraksi dalam Umno kini dalam dilema, menurut sumber

Umno masih berbelah bahagi dengan siapa yang harus mereka bekerjasama untuk memerintah Perak setelah menggulingkan Timbalan Presiden Bersatu, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu sebagai menteri besar.

Menurut sumber Malay Mail bahawa Umno dan Pakatan Harapan (PH) telah bersetuju untuk membentuk kerajaan negeri bipartisan yang baru – yang tidak termasuk Bersatu dan PAS. Namun, ada juga pemimpin Umno yang menentang perkongsian itu.

Sumber yang dekat dengan Umno mengatakan bahawa presidennya, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi adalah orang yang mencadangkan kerjasama baru dengan PH di Perak, tetapi segera ditolak oleh sebilangan anggota dewan tertinggi yang juga Ahli Parlimen.

“Ya, Umno Perak sedang berunding dengan PH mengenai kerjasama baru,” kata sumber itu seperti dilapor Malay Mail, menjelang pertemuan kepimpinan tertinggi Umno malam tadi, meminta tidak disebutkan namanya.

“Sebilangan MT tidak setuju dan akan menyuarakan pandangan mereka,” kata sumber itu.

Sumber itu juga menunjukkan bahawa keputusan akan dimuktamadkan oleh dewan tertinggi Umno dalam pertemuan itu.

Sumber dalam Umno mengatakan bahawa rancangan Ahmad Zahid untuk bekerjasama dengan PH akan mengikis pangkalan sokongan parti Melayu itu bukan sahaja di Perak tetapi di seluruh negara.

“Umno secara tradisional disokong oleh orang Melayu Islam. Apa yang akan orang melayu katakan sekiranya mereka bekerjasama dengan DAP?

“Itulah sebabnya mengapa beberapa ahli MT Umno tidak setuju,” kata sumber Umno itu kepada Malay Mail, dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan.

Dalam satu kenyataan selepas perjumpaannya selama satu jam, Setiausaha Agung Umno, Datuk Seri Ahmad Maslan mengatakan bahawa keputusan dewan tertinggi adalah untuk mengekalkan pakatan politik Perak yang ada dengan PAS dan Bersatu.

Walau bagaimanapun, menurut laporan Malay Mail ia turut difahami bahawa rundingan masih berjalan.

Umno mahu Ketua Peraknya Datuk Saarani Mohammad yang juga ADUN Kota Tampan menjadi menteri besar yang baru.

Berita penuh : https://www.malaymail.com/news/malaysia/2020/12/08/to-be-with-perikatan-or-to-partner-pakatan-sources-say-umno-still-in-two-mi/1929790