Pfizer kata penerima vaksin mungkin perlukan dos ketiga

Pfizer kata penerima vaksin mungkin perlukan dos ketiga

Ketua Pfizer mengatakan dalam sebuah wawancara yang disiarkan semalam bahawa orang akan “kemungkinan” memerlukan dos ketiga vaksin Covid-19 syarikatnya dalam masa satu tahun setelah diberi vaksin sepenuhnya.

Ketua Pegawai Eksekutif Albert Bourla juga mengatakan vaksinasi tahunan terhadap coronavirus mungkin diperlukan.

“Kita perlu melihat urutan apa, dan seberapa sering kita perlu melakukan itu, itu masih harus dilihat,” kata Bourla kepada CNBC dalam wawancara yang dirakam pada 1 April.

“Senario yang mungkin berlaku adalah kemungkinan ada dos ketiga, di antara enam hingga 12 bulan dan kemudian dari sana, akan dilakukan pemeriksaan ulang tahunan, tetapi semua itu perlu disahkan,” katanya, sambil menambah bahawa varian akan memainkan “peranan utama”.

“Sangat penting untuk menekan kumpulan orang yang rentan terhadap virus,” katanya.

Para penyelidik pada masa ini tidak tahu berapa lama vaksin memberi perlindungan terhadap koronavirus.

Pfizer menerbitkan kajian awal bulan ini yang mengatakan bahawa tusukannya lebih daripada 91% berkesan melindungi terhadap koronavirus, dan lebih daripada 95% berkesan terhadap kes-kes Covid-19 yang teruk sehingga enam bulan setelah dos kedua.

Tetapi para penyelidik mengatakan lebih banyak data diperlukan untuk menentukan apakah perlindungan berlangsung setelah enam bulan.

David Kessler, ketua pasukan respons Presiden AS Joe Biden Covid-19, memberi amaran kepada jawatankuasa kongres semalam bahawa orang Amerika harus mengharapkan untuk menerima tembakan pengganti untuk mempertahankan diri daripada varian coronavirus.

“Kami tidak mengetahui segalanya pada masa ini,” katanya kepada jawatankuasa kecil krisis koronavirus House.

“Kami sedang mengkaji daya tahan tindak balas antibodi.

“Nampaknya kuat tetapi ada yang semakin berkurang dan tidak diragukan lagi cabaran variannya,” katanya.

“Saya fikir untuk tujuan perencanaan, hanya untuk tujuan perencanaan, saya rasa kita harus mengharapkan kita mungkin perlu meningkatkan.”

Vaksin Pfizer, dikembangkan dengan kerjasama syarikat Jerman BioNTech, kini memainkan peranan utama dalam kempen vaksinasi Amerika dan Eropah.

Gergasi farmasi mengumumkan pada bulan Februari bahawa ia menguji dos ketiga vaksinnya untuk memerangi varian yang muncul dengan lebih baik.

Berita Penuh :https://www.freemalaysiatoday.com/category/world/2021/04/16/pfizer-ceo-says-third-dose-likely-needed-to-fight-covid/