Pernah tak terfikir macam mana kehidupan di Korea Utara? Ini gambaran sebenar keadaan disana

Pernah tak terfikir macam mana kehidupan di Korea Utara? Ini gambaran sebenar keadaan disana.

Mencuba untuk mengetahui kehidupan di Korea Utara adalah sedikit seperti mencuba untuk mengetahui sama ada lampu dimatikan apabila anda menutup pintu peti sejuk.

Anda tidak boleh benar-benar melihat ke dalam dan menemui apa-apa dengan pasti

Pernah tak terfikir macam mana kehidupan di Korea Utara? Ini gambaran sebenar keadaan disana

, tetapi dengan bercakap dengan orang ramai dan membuka mata anda, anda boleh mula memahami perkara asas.

Bagaimanakah kehidupan di Korea Utara?

Bagi rakyat di Pyongyang, kehidupan pastinya lebih baik daripada di luar bandar.

Rakyat Korea Utara memerlukan kebenaran untuk tinggal di ibu kota (terdapat sekatan jalan raya di jalan-jalan negara yang menghalang anda bergerak tanpa kebenaran) dan bandar ini secara amnya terdiri daripada orang yang setia kepada parti dan mereka yang mempunyai kedudukan lebih tinggi dalam masyarakat.

Pada beberapa acara istimewa yang kami pergi ke pesta ria dan permainan bola sepak FIFA, bukan perkara luar biasa untuk melihat orang yang mempunyai telefon mudah alih dan kamera digital.

Tetapi ini sememangnya bukan pemandangan biasa di jalanan, mungkin kerana teknologi seperti itu terlalu mahal untuk kebanyakan orang.

Bagaimanakah kehidupan di Korea Utara?

Di jalan-jalan di ibu negara Korea Utara sendiri, terdapat perasaan kekosongan yang menakutkan – kekosongan yang terbukti dengan kekurangan kenderaan, bunyi lalu lintas atau kesesakan pejalan kaki.

Secara teorinya terdapat 3 juta orang di Pyongyang tetapi ia kelihatan lebih senyap daripada sebuah bandar desa kecil.

Rasanya agak seperti salah satu filem pasca-apokaliptik itu, dengan ironinya dunia menganggap Korea Utara yang akan mencetuskan kiamat.

Bagaimanakah kehidupan di Korea Utara?

Walau bagaimanapun, terdapat rasa normal pada pengangkutan awam. Bas dan trem lama penuh dengan orang (jelas mereka tidak memiliki kereta) dan kereta api bawah tanah itu penuh sesak pada waktu puncak apabila kami menaikinya.

Rata-rata warga Korea Utara tidak berulang-alik dari rumah ke pejabat. Ramai yang bekerja dalam pembinaan, pembuatan atau ketenteraan.

Sebenarnya, ini bukan kerja yang mudah, dan pasukan pembinaan yang kami lihat telah melakukan lebih banyak perkara dengan tangan daripada yang anda jangkakan dalam mana-mana ekonomi maju.

Sebuah gedung serbaneka di jalan utama lengang setiap kali kami memandu di situ, hanya seorang atendan yang keseorangan berdiri di belakang kaunter. Tidak seperti ibu kota biasa, tidak ada restoran, kafe, bar atau kedai di jalanan.

Latar langit Pyongyang dipenuhi dengan bangunan pangsapuri konkrit kelabu yang menempatkan penduduk, di mana mereka mungkin menghabiskan banyak masa mereka.

Pada waktu malam, bagaimanapun, banyak tingkap gelap (sama ada kerana kekurangan bekalan elektrik atau kerana ia tidak berpenghuni) dan ia berasa seperti sebuah bandar yang direka dengan janji sebuah metropolis tetapi tanpa keupayaan untuk menyampaikannya.

Pandangan sekilas di dalam beberapa pangsapuri yang terang menunjukkan tempat tinggal yang ringkas dan kosong dengan gambar terkemuka pemimpin di dinding.

Bagaimanakah kehidupan di Korea Utara?

Bagaimanakah kehidupan di Korea Utara?
Walaupun kebanyakan orang nampaknya tinggal di pangsapuri asas ini, masih terdapat banyak kemegahan di bangunan awam dan sukar untuk mengetahui sama ada penduduk melihat kontras itu sebagai satu penghinaan atau sumber kebanggaan.

Salah satu bangunan yang lebih mengagumkan ialah Istana Kanak-kanak, yang kami diberitahu adalah tempat di mana pelajar sekolah datang selepas kelas untuk belajar muzik, sukan dan seni. Di dalamnya terdapat ruang legar marmar yang besar, yang kelihatan agak berlebihan untuk sesetengah kanak-kanak kecil.

Kami dijamu dengan konsert, yang sangat mengagumkan. Selaras dengan cita-cita rejim (dan sikap artistik The Dear Leader Kim Jong Il), kanak-kanak menghabiskan banyak masa lapang mereka berlatih menyanyi, menari dan gimnastik.

LUAR BANDAR KOREA UTARA
Di luar ibu negara, sebarang bangunan kemegahan dengan cepat hilang, kecuali patung gangsa besar Presiden Abadi Kim Il Sung.

Ladang hijau jagung dan padi terbentang dari jalan ke pergunungan di kaki langit. Kawasan luar bandar yang subur dan hijau tetapi ini menafikan kemiskinan dan gaya hidup desa penduduk.

Di mana-mana sahaja kita melihat ada buruh kasar. Ini bukan wilayah yang mempunyai kereta, apatah lagi mana-mana jentera untuk menjaga tanah.

Wanita tua, punggung bengkok, bekerja di sawah; budak lelaki muda membawa guni besar di lengan di sepanjang tepi jalan; seorang lelaki berbasikal lalu dengan seekor babi mati diikat di belakang basikalnya.

Bagaimanakah kehidupan di Korea Utara?

Ia kelihatan seperti kehidupan yang sangat asas, jenis kehidupan yang mungkin tidak berubah selama beberapa dekad, dan ia serupa dengan kebanyakan pertanian sederhana di negara-negara Asia Tenggara.

Kecuali, sudah tentu, untuk tanda-tanda besar di ladang dan di pergunungan, mesej pengesahan daripada Kim Jong Il dalam warna merah dan putih, memberi inspirasi kepada semua orang untuk bekerja lebih keras demi kebaikan tanah air.

Bagaimanakah kehidupan di Korea Utara?
Seperti yang saya nyatakan tadi, terdapat pusat pemeriksaan tentera di jalan-jalan utama untuk menghalang orang ramai meninggalkan kawasan mereka tanpa kebenaran.

Semasa kami melalui bandar-bandar kecil di sepanjang jalan, anda dapat melihat mereka kekal dengan gaya seni bina komunis konkrit dengan konkrit.

Bangunan pangsapuri yang lebih besar kelihatan seperti suruhanjaya perumahan pada masa lalu, manakala rumah-rumah kecil kelihatan dalam keadaan pembinaan yang berterusan.

Di bandar serantau, seperti kebanyakan tempat, terdapat kekurangan kereta yang ketara. Tetapi orang ramai tidak berkumpul di jalanan untuk bersosial, mereka berjalan di laluan pejalan kaki dengan tujuan tetapi tanpa keazaman.

Anggota tentera bersiar-siar di bandar, manakala pelajar sekolah mengembara dalam kumpulan kecil.

Ia juga menarik perhatian kami bahawa semua orang di luar ibu kota, tanpa mengira pangkat atau kedudukan, adalah kurus. Sukar untuk tidak melihat betapa kurusnya setiap orang, masih mudah dilihat walaupun di bawah pakaian pragmatik mereka yang menjemukan.

Bagaimanakah kehidupan di Korea Utara?
Kami singgah di sebuah kilang kecil di salah sebuah bandar untuk melihat ‘ketekunan hebat’ rakyat Korea Utara. Ia adalah kilang pembotolan air dan dikendalikan secara eksklusif oleh wanita.

Bersih dan asas, ia kelihatan berkesan tetapi mempunyai automasi yang jauh lebih sedikit daripada yang anda jangkakan pada tahun 2011 (dan anda perlu menganggap ini adalah salah satu kilang yang lebih baik jika pelancong dibenarkan melihatnya).

Bagaimanakah kehidupan di Korea Utara?

KEMISKINAN DAN PENYEKSAAN?

Bagaimanakah kehidupan di Korea Utara?
Kisah-kisah daripada rakyat yang telah melarikan diri dari Korea Utara menggambarkan kehidupan seharian sebagai penuh dengan kerja-kerja memecah-belah, dengan makanan yang sangat sedikit sehingga mereka mencari makan di dalam semak, dan dengan ketakutan yang berterusan terhadap pembalasan daripada kerajaan jika mereka keluar dari barisan atau berani mempersoalkan syarat.

Dengan penjaga pemandu pelancong kami mengawal kebolehcapaian kami, kami pastinya tidak melihat apa-apa di sepanjang laluan tersebut. Tetapi, pada masa yang sama, anda tidak pernah merasakan bahawa orang sangat gembira.

Jarang ada ketawa di jalanan atau perbualan penuh semangat antara rakan-rakan yang anda jangkakan di negara biasa.

Pada pandangan saya, seolah-olah orang ramai pasrah dengan kehidupan seharian yang membosankan dan hanya melalui pergerakan kerana ia lebih mudah daripada mencabar keadaan.

Bagaimanakah kehidupan di Korea Utara?

Bagaimanakah kehidupan di Korea Utara?
Setelah berkata demikian, orang Korea Utara sentiasa gembira tersenyum dan melambai kepada kami semasa kami melaluinya.

Apabila kami dapat menangkap detik-detik itu, anda dapat melihat kemesraan di dalam hati mereka dan menyedari bahawa terdapat lebih banyak perkara yang masuk ke dalam daripada ekspresi tidak berperasaan mereka.

Terdapat beberapa kali di Pyongyang apabila kami melihat penduduk tempatan berehat dan benar-benar menikmati diri mereka sendiri.

Pada perlawanan bola sepak antara Korea Utara dan kuasa bola sepak yang lain, Tajikistan, misalnya. Atau di funfair, yang terdapat senarai menunggu selama berminggu-minggu.

Hari terakhir kami di Pyongyang juga merupakan Hari Kebangsaan dan terdapat sambutan nyanyian, tarian dan permainan di taman (dengan terlalu banyak alkohol bagi sesetengah penduduk tempatan) dan acara kemuncak – tarian beramai-ramai dengan ribuan orang di dataran pada senja (yang kami semua menyertainya).

Bagaimanakah kehidupan di Korea Utara?

Bagaimanakah kehidupan di Korea Utara?

Tidak kira apa kehidupan yang telah dipaksakan kepada orang-orang ini – dan kita mungkin tidak akan benar-benar memahami apa itu kehidupan – mereka tetap manusia semula jadi.

Seronok melihat detik-detik ketika itu keluar, apabila gigi mereka tersenyum, apabila irama tarian datang secara semula jadi dan bukan dari pendidikan, dan apabila mereka mendapati keseronokan dalam perkara-perkara sederhana dalam hidup.

BACA: Netizen gelar Menteri Besar Kedah ‘MB Lato-lato’, rupanya ini punca sebenar

Ada perkara besar bakal melanda negara, Anwar Ibrahim minta rakyat dalam ‘standby mode’