Perdana Menteri pertimbang pengeluaran KWSP secara bulanan

Perdana Menteri pertimbang pengeluaran KWSP secara bulanan

TIADA bantahan daripada kerajaan terhadap cadangan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) untuk mengenakan pengeluaran berkala atau bulanan

Berikutan apabila mencapai umur persaraan sukarela 55 tahun, kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Perdana Menteri pertimbang pengeluaran KWSP secara bulanan

Anwar, yang juga Menteri Kewangan, berkata kerajaan sedang dalam peringkat akhir untuk memperhalusi dasar tersebut.

“Saya tiada bantahan. Ia bergantung kepada kapasiti KWSP. Jika kita dengar kenyataan Ketua Pegawai Eksekutif KWSP Datuk Seri Amir Hamzah Azizan sebelum ini, terdapat beberapa kekangan terutama dalam kalangan mereka yang mempunyai simpanan tidak mencukupi,” katanya.

Anwar berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri Persidangan Kesejahteraan Sosial Antarabangsa 2023 pada Khamis.

Turut hadir pada majlis itu ialah Menteri Kesihatan Dr Zaliha Mustafa dan Timbalan Menteri Kewangan I Datuk Seri Ahmad Maslan.

Perdana Menteri mengulas cadangan Amir Hamzah untuk menggalakkan ahlinya yang berumur 55 tahun mengeluarkan simpanan secara berkala dan bukannya pengeluaran sekali gus bagi membantu rakyat terus menabung dan mempunyai simpanan mencukupi apabila bersara.

Amir Hamzah menambah bahawa pengeluaran berkala akan memberi peluang kepada ahli untuk menguruskan dana persaraan mereka dengan lebih baik.

BACA: Nama Hannah Delisha jadi bualan lagi, gambar yang dimuat naik di Tiktok buat netizen kurang senang melihat seluarnya

“Tiap hari aku cari kesilapan isteri. Aku jaja keburukannya kepada adik beradik dengan harapan aku dapat sokongan untuk kahwin lain, sekali anak sulung call buat aku terduduk”