Peningkatan penggunaan elektrik sewaktu PKP, ini apa yang Kerajaan Singapura lakukan..

Peningkatan Penggunaan elektrik, Apa Kerajaan Singapura lakukan..

Circuit breaker(PKP) di Singapura, sepatutnya habis pada 4 Mei.. tetapi disambung hingga 1 June.. Bila tempoh circuit breaker disambung sebulan lagi.. Kerajaan Singapura membentangkan satu lagi Belanjawan tambahan dengan nama Belanjawan Kecekalan..

Dalam Belanjawan kecekalan, Bukan hanya Kerajaan Singapura emnambah bantuan Rakyat SD 300(RM 900) bagi setiap seorang rakyatnya yg berumur 21 tahun keatas.. Malah pembentangan itu mereka melihat satu trend baru, Iaitu penggunaan Elektrik isi rumah meningkat pada kadar purata 22%…

Jadi apa tindakan Kerajaan Singapura..? Dalam belanjawan kecekalan yg dibentangkan pada 27 Mei..Oleh kerana berlaku peningkatan penggunaan elektrik isi rumah melebihi 22% mereka menambah bantuan Rakyat, Apakah bantuan tersebut ? Bayaran Khas baucar GST U-Save pada setiap isi rumah untuk membiayai kenaikan kos air dan elektrik..

Apakah kadar Khas baucar GST U-Save ? SD 100(RM300) untuk setiap isi rumah..Jika isi rumah melebihi 5 orang.. Mereka akan menambah sekali ganda kadar Baucer tersebut..ia akan dikreditkan kepada syarikat perbekalan mereka SP Group bagi Bil bulai Julai dan Ogos..

Bayangkan, Ketika mereka masih melaksanakan Circut Breaker..Menteri kewangan dia sudah membentangkan anggaran penggunaan elektrik isi rumah,Menteri Kewangan dia sebut.. oleh kerana pembaca meter tak boleh bertugas, Bil bagi tempoh circuit breaker mengikut jumlah kebiasaan bagi bulan Mei dan Jun.. Kenaikan diserap bagi bil Julai dan Ogos dari baucer yg diberikan..

Di Malaysia apa abah buat ? sampai 3 Menteri berbanding zaman PH..ditambah seorang Pengerusi dan Pengerusi Suruhanjaya tenaga dari UMNO.. depa hanya mampu pergi ke pejabat TNB berbincang.. lepas tu salahkan Rakyat tak reti baca meter…lepas tu bacaan bukan meningkat 22%..tetapi ada sampai 200%..

Nampak tak.. Singapura dia faham, Syarikat perbekalan tenaga tak boleh Rugi..jadi Kerajaan ambil tanggungjawab, atas sebab tindakan Kerajaan buat circut breaker(PK).. Kerajaan berikan baucer elektrik dan air..

Di Malaysia.. hat BPN pun masih ramai tak dapat biarpun hampir 3 Bulan kena kurung..Di Singapura ia ditambah mengikut tempoh Circut Breaker.. orang lain bentang di parlimen..Dia dok sembang pasal makcik kiah, pakmat tempe depan TV..

Jadi fahamkan apa standard Abah..Abah dalam Belanjawan dia..mana sentuh pasal peningkatan penggunaan Elektrik.. apa abah sembang, Dia suruh kita duduk rumah tengok HBO.. lepas tu bagi internet percuma dengan kos RM 600 Juta yang menguntungkan Syarikat Telco.. Inilah pemikiran luar Kotak.. Sama seperti Pak maun dalam filem P ramlee dalam filem nasib Doremi.. .. 🙂

Ipohmali

Sumber: