Pemuda ini kongsi 7 cara simpan duit gaji elak ‘kering’ ditengah bulan, rupanya ini cara orang tua kita saving

Pemuda ini kongsi 7 cara simpan duit gaji elak ‘kering’ ditengah bulan, rupanya ini cara orang tua kita saving.

Ramai yang resah mengenangkan duit gaji semakin berkurangan apabila berada di hujung bulan.

Selepas ditolak segala bil utiliti dan hutang-piutang, duit yang tinggal hanya cukup-cukup makan.

Pemuda ini kongsi 7 cara simpan duit gaji elak 'kering' ditengah bulan, rupanya ini cara orang tua kita saving

Jika anda tidak mempunyai amalan menyimpan duit yang sistematik ditambah pula dengan sikap boros, pasti duit gaji anda habis begitu sahaja.

Sebelum anda jatuh terduduk kerana sengkek di hujung bulan, apa kata tiru cara old school menyimpan duit yang paling mudah dan efisien perkongsian Hilmi Jailani.

Gaji baru je masuk seminggu, dah tinggal berapa kerat je lagi dalam bank. Tiap bulan macam tu lah. Bosan juga hadap situasi sama tiap bulan.

Kalau yang sabar, boleh lah hadap megi sebagai pengganti KFC dan Mcd. Tapi kalau jenis gelojoh memang kad kredit lah jawabnya.

Sebelum jatuh terduduk, baik korang cuba benda yang saya nak kongsi ini. Cara ini mungkin nampak old school, tapi inilah yang saya buat sejak 2 tahun lepas. Ok baik.

1. Langkah Pertama

Ajak pasangan duduk bersama. Bincang dan tulis semua perbelanjaan bulanan korang. Rujuk gambar 1 di bawah. Saya ada sertakan contoh yang saya sendiri buat.

Saat ini, jangan nak kelentong lagi. Kalau spend duit untuk kereta pun tulis. Beli tudung hari-hari pun tulis. Lutsinar (transparent) antara satu sama lain.

Ini contoh. Korang boleh tambah apa sahaja ikut keperluan masing-masing. Apa pun tepuk dada tanya selera.

2. Langkah Kedua

Bandingkan perbelanjaan korang dengan gaji yang masuk setiap bulan. Kalau korang ada elaun, side income, bonus, terpulang kalau nak kira sekali pun, okay aje.

Hah macam mana gaji vs belanja? Positif atau negatif?

Kalau positif, syabas dan tahniah. Sesungguhnya anda tergolong dalam golongan yang sabar. Haha. Tapi kalau negatif, sila baca sampai habis.

3. Langkah Ketiga

Sila jenguk semula pada catatan di langkah (1) tadi. Potong dan kurangkan dekat belanja yang rasa tak perlu. Waktu ini, tepuk pipi dan sedarlah dari mimpi. Yang anda sedang menarah bukit yang tak wujud pun sebenarnya.

4. Langkah Keempat

Setiap kali gaji, simpan dulu duit siap-siap sebelum guna. Berapa amaun yang kena simpan?

JUMLAH GAJI – (KOMITMEN + BELANJA) =SIMPAN

Katakan ada bulan yang korang dapat lebihan elaun/bonus. Tempat yang sepatutnya adalah pada simpanan. Bukan pada belanja. Faham eh?

5. Langkah Kelima

Cari angpau raya tahun lepas. Then masukkan setiap amaun duit yang dah ditulis pada langkah 1. 1 jenis belanja = 1 sampul.

Wajib tanda besar-besar. Kang takut terseluk sampul yang salah pulak. Rujuk gambar 2. Ini yang saya buat. Awal-awal ni, buat lah cecantik dulu. Nanti dah lama boleh lah hodoh-hodoh macam saya buat tu hahaha.

Tips: Sila pilih angpau berwarna cerah. Ini Angpau mane2 bini aku bawa balik ni. Bedal je lah. ?

6. Langkah Keenam

Tampal kertas untuk catat “duit keluar” dari sampul. Setiap sen yang keluar wajib tulis! Lekatkan ia berdekatan dengan deretan sampul tadi. Pen jangan lupa. Nanti tercari pen sampai lupa nak catat.

Haa hias lah sikit. Tu saya guna sellotape, tali dan pengepit baju je. Mudah tapi praktikal.

7. Langkah Ketujuh

Setiap kali next gaji masuk, check dan audit semua sampul. Tally atau tak dengan catatan keluar masuk.

Bagaimana jika ada duit lebihan dalam angpau?

Haaa.. Yang ini korang boleh tambah lagi 2 tabung special. Tabung derma dan tabung travel. Haa baru lah ada motivasi nak menyimpan lebih. Nak enjoy lebih kena lah berjimat lebih, kan? Hehe

Itu sahaja tips old school saya. Mudah je kan?

Apapun, ianya berbalik pada disiplin diri kita sendiri. Ini sekadar salah satu usaha kecil kita. Lebih dari itu kita serah lah pada yang Maha Kaya.

BACA:

Lagi kisah pelakon lelaki terkenal curang, kali ini kantoi ‘video call’ senyap-senyap dengan ex staff

Patutlah hubungan Pas dan Bersatu ada masalah, rupanya Bersatu ada hubungan sulit dengan Parti Komunis China?