Pemimpin Pas buat rakyat macam kucing, serah sumbangan dengan cara tak ada adab

Pemimpin Pas buat rakyat macam kucing, serah sumbangan dengan cara tak ada adab

Satu video menjadi tular di media sosial Twitter baru-baru ini apabila seorang ahli politik telah dilihat membuat kunjungan dan memberikan bantuan dari rumah ke rumah.

Dalam video tersebut, ahli politik yang dipercayai mewakliki ADUN Chukai, Terengganu sedang memberikan bantuan barang basah berupa seekor ikan kepada penduduk kawasan sekitar.

Ahli Parlimen Pas buat rakyat macam kucing, serah sumbangan dengan cara tak ada adab

Namun, apa yang menjadi kritikan warga maya adalah apabila bantuan ikan itu diberikan tanpa diisi dalam plastik yang dianggap lebih bersih dan tidak menghormati penerima bantuan.

Murah betul maruah pengundi kawasan dia. Mak aku kalau minta hantar benda/makanan ke jiran, elok berbalut dan berbungkus. Adab melayu orang kata.

Namun begitu, ada juga yang merasakan perkara itu adalah biasa dan menjadi adab orang pantai timur apabila memberi ikan kepada jiran-jiran.

@hajihanafiahmat Bila settle doh urusan rakyat, kita cuba create lagi sesuatu benda untuk manfaat kepada mereka. Boleh beri sekor serumoh je deh untuk warga PPRT di Paya Berenjut, Kg Besut 2 dan Bakau Tinggi untuk wat buka pose katrang. #ybc #fyp #2023 #ramadan ♬ Setia Berbalas Dusta – Arief


“Kalau orang luar mungkin tengok macam nak beri kucing lah lembu lah, tapi orang dekat Terengganu biasa dah beri seekor ikan macam tu. Tak ada masalah pun.” komen seorang netizen yang lain.

Selain itu, kami kongsikan artikel trending yang lain di bawah.

BACA:

Kenapa Arab Saudi-Qatar tak ‘ngam’? Ingat sama-sama arab ‘kamceng’ la kan, Ini 5 punca krisis yang anda tak tahu

“Kalau lah isteri boleh lafaz cerai, agaknya dah 1000 kali dah auntie ceraikan Haji”