Pemimpin Bersatu keluar kenyataan berbaur perkauman terhadap atlet badminton, Polis buka kertas siasatan

Polis telah membuka kertas siasatan terhadap seorang ahli politik Bersatu yang didakwa mengeluarkan kenyataan berbaur perkauman terhadap seorang atlet badminton negara.

Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Mazlan Lazim berkata, kertas siasatan itu dibuka berdasarkan daripada laporan polis yang telah diterima pihaknya baru-baru ini.

“Perkara ini kita ada terima laporan, jadi siasatan kita akan laksanakan. Kita siasat mengikut Seksyen 504 Kanun Keseksaan dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998,” katanya ketika ditemui ketika lawatan kerja di Markas Taktikal Pasukan Gerakan Am (PGA) Sungai Koris di sini pada Isnin.

Pemimpin Bersatu keluar kenyataan berbaur perkauman terhadap atlet badminton, Polis buka kertas siasatan

Sebelum ini, tular di media sosial satu hantaran yang didakwa berbaur perkauman ditulis pemilik akaun Facebook, Borhan Che Rahim terhadap pemain badminton negara.

Sebelum ini, tular di media sosial satu hantaran yang didakwa berbaur perkauman ditulis pemilik akaun Facebook, Borhan Che Rahim terhadap pemain badminton perseorangan negara S Kisona selepas pemain itu tewas di tangan pemain Jepun pada aksi separuh akhir Piala Sudirman di Finland.

Pemilik akaun Facebook itu dipercayai didakwa adalah Ketua Bersatu Pasir Puteh, Kelantan yang mana dilihat memberikan kritikan keras melibatkan bangsa atlet badminton berkenaan.

Hantaran Facebook itu kemudiannya menerima pelbagai reaksi daripada pelayar laman sosial negara ini termasuk kecaman daripada Persatuan Badminton Malaysia yang mengutuk sekeras-kerasnya perbuatan terbabit.

Berita Penuh : https://www.astroawani.com/berita-malaysia/polis-buka-kertas-siasatan-kes-ahli-politik-hina-atlet-badminton-323469

BACA JUGA : Pas seru PN, MN tumpu usaha tawan kerusi pembangkang

CATEGORIES