Pemilik akaun FB Ganesparan Nadaraja dicari Polis

Pemilik akaun FB Ganesparan Nadaraja dicari Polis.

Polis Diraja Malaysia (PDRM) sedang mengesan seorang lelaki warga tempatan yang dipercayai mengeluarkan kenyataan berbaur hasutan, perkauman serta jelik terhadap Institusi Diraja dan kerajaan, yang tular di media sosial, semalam.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Ibu pejabat Polis Bukit Aman, Datuk Seri Abd Jalil Hassan, berkata kenyataan itu dilihat mampu menyebabkan kegentaran awam serta menggugat keamanan negara, dan seorang lelaki yang dipercayai kini berada di Jerman, N Ganesparan, 39, sedang dicari bagi membantu siasatan.

Unit Siasatan Jenayah Terkelas Bukit Aman Bahagian Pendakwaan/Undang-undang (D5), JSJ mengendalikan siasatan, selepas satu rakaman video bertajuk ‘Racist in Vacine Malaysia’ dimuat naik di laman Facebook Ganesparan Nadaraja.

“Di dalam video itu seorang suspek mendakwa vaksin berkualiti rendah dan tidak berkesan dari China jenama ‘Sinovac’ diberikan kepada golongan bukan muslim manakala muslim diberikan vaksin berkualiti tinggi jenama ‘Pfizer’,” katanya dalam kenyataan malam ini.

Klip video berdurasi lapan minit 54 saat itu telah menerima 550 respon, 247 komen, 395 perkongsian serta kira-kira 10,000 tontonan, selain turut dikesan ditularkan melalui aplikasi WhatsApp.

“Kes disiasat di bawah Seksyen 4(1) Akta Hasutan 1948, Seksyen 505(b) Kanun Keseksaan iaitu kenyataan yang mungkin menyebabkan kegentaran awam dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998,” katanya.

Menurutnya sejak tahun 2018 hingga kini, polis turut membuka 18 kertas siasatan terhadap lelaki itu di bawah Akta Hasutan 1948 dan kesalahan-kesalahan di bawah Kanun Keseksaan termasuk Seksyen 298A, Seksyen 500, Seksyen 504 serta Seksyen 505(b).

“Semakan dengan Jabatan Imigresen mendapati pergerakan keluar terakhirnya ialah pada 2 November 2017 melalui Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur dan status pasportnya telah dibatalkan pada 25 November tahun lalu.

“Orang ramai diminta beri kerjasama sekiranya mempunyai maklumat mengenai lelaki itu untuk tampil bagi membantu siasatan,” katanya.

Abd Jalil seterusnya menasihatkan orang ramai agar sentiasa peka dan cakna dengan inisiatif vaksinasi yang sedang dilaksanakan kerajaan serta tidak mudah terpengaruh dengan berita-berita yang tidak dipastikan kesahihan sumbernya.

Berita Penuh : https://www.bharian.com.my/berita/kes/2021/06/832463/bukit-aman-cari-ganesparan-nadaraja

BACA JUGA : Laman sosial KKM dihujani komen ‘Tutup Kilang’