Pembantu rumah dari negara seberang ‘menang’ jackpot saman RM195,646.33 di mahkamah Kota Bharu

Seorang bekas pembantu rumah warganegara Indonesia, Derfi Bisilisin, 36, membuat tuntutan saman sivil

Terhadap bekas majikannya kerana didakwa tidak dibayar gaji selama sembilan tahun berjumlah RM195,646.33.

Tuntutan itu dibuat untuk gaji sebagai pembantu rumah berjumlah RM92,275.36 dan pada masa sama,

Pembantu rumah dari negara seberang 'menang' jackpot saman RM195,646.33 di mahkamah Kota Bharu

turut bekerja di kedai aksesori bekas majikan yang sama dengan gaji RM103,370.97.

Derfi yang juga plaintif membuat tuntutan itu terhadap bekas majikannya selaku defendan, Koe Boon Aik, 48, di Mahkamah Sesyen di sini, hari ini.

Derfi memfailkan dua tuntutan berasingan iaitu gaji sebagai pembantu rumah berjumlah RM92,275.36 dan sebagai pekerja kedai aksesori berjumlah RM103,370.97.

Dalam tuntutannya itu, Derfi ketika memberi keterangan sebagai saksi utama pada perbicaraan hari pertama di hadapan Hakim Mohd Zul Zakiqudin Zulkifli berkata, dia diambil bekerja sebagai pembantu rumah sejak 2011 oleh majikannya melalui ejen pekerjaan dan ditawarkan sebagai pembantu rumah.

Katanya, dia ditawarkan gaji awal RM600 sebulan dan kenaikan gaji RM50 setahun dan sehinggalah akhir perkhidmatannya iaitu sebanyak RM1,100 sebulan.

Sepanjang berkhidmat, dia mendakwa tidak diberi tempat tidur yang selesa, malah turut diberi makan hanya sekali sehari dan diperlakukan dengan tindakan kasar termasuk dimarah dan ditampar majikannya.

Justeru, Derfi menuntut ganti rugi am bagi kesakitan dan penderitaan yang dialaminya serta ganti rugi khas lebih RM50,000 bagi kehilangan pendapatan, perbelanjaan lain yang akan ditaksirkan oleh mahkamah.

Defri diwakili peguam, Alias Ibrahim, Md Faiez Md Suhaimi dan Ahmad Mustaqim Zaki, manakala defendan diwakili peguam, Tara Singh Delip Singh.

Pada November 2021, Kedutaan Besar Republik Indonesia (KBRI) di Kuala Lumpur melantik peguam bagi mewakili plaintif untuk melakukan dua tuntutan iaitu gaji sebagai pembantu rumah dan gaji sebagai pembantu kedai aksesori kereta.

BACA: Penat hadap jem 4 jam nak sampai Temerloh gara-gara tol gombak, sekali gadis ini ‘komplen’ siap tag menteri