Pembangkang kecoh bila Muhyiddin ‘hilang’ pada sesi petang

Ahli Parlimen pembangkang menyuarakan ketidakpuasan hati mereka apabila Perdana Menteri Muhyiddin Yassin tidak membuat penggulungan bagi taklimat Pelan Pemulihan Negara (PPN) di Dewan Rakyat.

Sebaliknya, ucapan penggulungan itu disampaikan Menteri Kewangan Tengku Zafrul Abdul Aziz, yang juga menteri penyelaras PPN.

Rata-rata Ahli Parlimen pembangkang menuntut Muhyiddin memberikan jawapan ketika ucapan penggulungan tersebut sehingga tercetusnya kekecohan di Dewan Rakyat.

pembangkang

Terdahulu Perdana Menteri Muhyiddin Yassin menyampaikan taklimat mengenai Pelan Pemulihan Negara. Beliau kemudian tidak berada di Dewan untuk menjawab soalan pembangkang.

Antara yang mempersoalkannya adalah Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim yang mendesak Speaker Dewan Rakyat Azhar Azizan Harun tidak membenarkan perkara itu berlaku.

“Tidak pernah sejak Merdeka, sejak tertubuhnya Parlimen, soalan kepada Perdana Menteri dan (berkenaan) darurat dijawab oleh Menteri Kewangan.

“Jangan izin Dewan Rakyat dipermainkan,” katanya kepada Azhar.

Ahli Parlimen Jelutong, RSN Rayer turut meminta sesi penggulungan itu dijawab Muhyiddin atau sekurang-kurangnya oleh Timbalan Perdana Menteri, Ismail Sabri Yaakob.

“Di mana Perdana Menteri kita. Rakyat nak tahu di mana beliau,” katanya.

Ahli Parlimen Puchong, Gobind Singh Deo juga berkata, sesuatu yang memalukan jika sesi penggulungan itu dijawab oleh pihak yang tidak boleh menjawab persoalan.

Bagaimanapun, Ismail bangun mempertahankan Tengku Zafrul dengan berkata, Menteri Kewangan itu layak menjawabnya berikutan beliau merupakan menteri penyelaras PPN.

Berita Penuh : https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2021/07/26/pembangkang-tak-puas-hati-tengku-zafrul-ganti-muhyiddin-jawab-penggulungan/

BACA JUGA : Panas !!! Syed Saddiq cadang undi percaya terhadap Muhyiddin di Parlimen